SRAMOTNA IZJAVA Efraima Zuroffa

Direktor centra Simon Wiesenthal: Srebrenica nije genocid

Hronika 14.07.15, 19:22h

Direktor centra Simon Wiesenthal: Srebrenica nije genocid
Direktor Centra 'Simon Wiesenthal' Efraim Zuroff izjavio je da masakr muslimana u Srebrenici 1995. godine nije bio genocid

Zuroff je upozorio da treba biti oprezan kada se koristi termin genocid i dodao kako ne negira ubistva muslimana u Srebrenici.

 

"Ne poričem da su srpske snage ubile muslimane u Srebrenici, što nije smjelo da se desi i ti ljudi treba da budu izvedeni pred sud, ali u Srebrenici se nije dogodio genocid. Ako su srpske snage pustile žene i djecu da odu, to nije genocid. Sve je to politika, rekao je Zuroff za Sputnik. 

 

Politička odluka, smatra Zuroff, stoji i iza prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici, na koji je Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti. 

 

Zapadne zemlje su željele da naprave simbol od srpskih zločina tokom ratova devedesetih, kako bi opravdale ono što su željele da postignu sa Dejtonskim sporazumom, a Srebrenica je za to poslužila jer je bila najveća tragedija, ocijenio je Zuroff. 

 

Podsjeća da su isti ljudi, poput Billa Clintona, događaje u Ruandi odbili da okarakterišu kao genocid. 

 

Clinton nije želeo da obaveže SAD, a to jeste bio genocid. Zbog toga što je odbio da te događaje nazove genocidom, mnogi su izgubili živote, podvukao je Zurof. 

 

Direktor Centra "Simon Wiesenthal" smatra da u Istočnoj Evropi pokušava da se promijeni definicija genocida. 

 

"U Evropi danas postoje pokušaji da se promijeni istorija Drugog svjetskog rata i holokausta, pa tako vidimo pokušaj da se izjednače komunizam i nacizam, što historijski nije tačno. U oba slučaja riječ je o strašnim zločinima, ali komunistička ideologija nije podrazumijevala istrebljenje cijelog jednog naroda i industriju smrti, kao što je to bilo tokom nacističke ere", ukazao je Zuroff. 

 

Pošto je holokaust postao simbol, objasnio je Zuroff, svi hoće da prikažu zločine kao holokaust, jer tako dobijate priznanje, odštetu, što mi zovemo čežnjom za holokaustom. 

 

Zemlje poput Litvanije, Letonije, Estonije, čiji su pripadnici učestvovali u masovnim zločinima, imaju izbor da budu predstavljeni kao nacija ubica ili nacija žrtava. Jasno je da žele da budu žrtve, ističe Zuroff. 

 

Izraelski historičar američkog porekla, koji je zaslužan za izvođenje pred sud mnogih bivših nacista, među kojima i komandanta koncentracionog logora Jasenovac i ustaškog zločinca Dinka Šakića, kaže da u Hrvatskoj situacija nije crno-bijela. 

 

"Problem je što je to zemlja u kojoj je značajan dio populacije nostalgičan za ustaškom prošlošću. Primer je i to što je Thompson dugo jedan od najpopularnijih pjevača u Hrvatskoj, a on je rasista, podržava ustaše, pjeva užasne pjesme o ubijanju Srba, o ubijanju Stipe Mesića", ponavlja Zuroff. 

 

To, kako ističe, znači da nešto nije u redu, ali ne znači da su svi Hrvati fašiste i ustaše. 

 

"Mnogi u Hrvatskoj su se protivili fašizmu i mrze sve to. Mesić je radio protiv toga dok je bio predsjednik, ali kada sadašnji predsjednik odlazi u Bleiburg, šta da kažem. To je nevjerovatno", zaključuje Zuroff.

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI