Nepotizam i samovolja

Klupko se polako odmotava: Kako se i zašto Nogometni savez KS našao pod lupom inspekcije?

Sport 26.10.24, 12:12h

Klupko se polako odmotava: Kako se i zašto Nogometni savez KS našao pod lupom inspekcije?
Jasno je iz svega da za sada potpredsjednik Saveza Fuad Čolpa udara "u klin", a ministar Kenan Magoda "u ploču", a sve bi moglo biti jasnije nakon održavanja vanredne Skupštine Saveza

 

 


Brojne nepravilnosti, nepotizam, samovolja pojedinaca i kršenje pravilnika iz Statuta doveli su do toga da Nogometni savez Kantona Sarajevo dođe pod istragu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Nakon što je utvrđeno da nije sve u skladu sa zakonom, očekuju se i konkretne mjere.


Klupko se polako počinje odmotavati, iako se čini da sve to ide dosta sporo. Očekivala se brža reakcija nadležnih organa nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila niz nepravilnosti u radu Nogometnog saveza KS-a i nakon što je većina klubova, članova ovog Saveza, zatražila vanrednu Skupštinu. To je jasan znak da žele promjene, ali za one koji vode Savez, situacija očito nije alarmantna, piše FTV.


- Nije tačno da je utvrđeno niz nepravilnosti prilikom posjete kantonalne inspekcije. Naime, radi se o sitnim nepravinostima vezano za ugovore - tvrdi Fuad Čolpa, potpredsjednik Nogometnog saveza KS-a.


Ipak, na sjednici Izvršnog odbora Kantonalnog nogometnog saveza su po hitnom postupku van snage stavljeni posebni kriteriji za izbor kandidata, čime je praktično priznata jedna od nepravilnosti. Iz Kantonalnog ministarstva sporta potvrda da je pokrenut postupak i da su utvrđene nepravilnosti, a onda i poruka da će se tome stati u kraj.


- Hrabro smo ušli u ovaj proces nadzora na osnovu prijava sportskih klubova iz fudbala i kada smo ušli u suštinu, vidjeli smo brojne anomalije. Nikako se ne možemo pomiriti s vanstatutarnim djelovanjima, samovoljom pojedinaca i pogodovanjem isključivo maloj interesnoj skupini. Vrijeme ovih načina rukovođenja sportskim savezima, ne samo fudbalskim, gotovo je jer Ministarstvo kulture i sporta nije samo nijemi posmatrač sporta i nije samo onaj segment kad objavi javni poziv da se dodijeli neki novac za sufinansiranje nego smo hrabro ušli u rješavanje suštinskih stvari - poručio je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS-a.


Jasno je iz svega da za sada potpredsjednik Saveza Fuad Čolpa udara "u klin", a ministar Kenan Magoda "u ploču". Sve bi moglo biti jasnije nakon održavanja vanredne Skupštine Saveza, koja je za sada na čekanju.

 

Video prilog pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Sceenshot)

 

 

BLIN
KOMENTARI