Pred Veliku nagradu SAD

Promjene u Formuli 1: Novo pravilo se baš i neće svidjeti svim vozačima

Sport 18.10.24, 16:11h

Promjene u Formuli 1: Novo pravilo se baš i neće svidjeti svim vozačima
Ono što je glavni problem tog pravila je činjenica da nijednog trenutka nije uticao na to da trke postanu uzbudljivije, što je bio i cilj

 

 

Pravilo po kojem se za najbrži krug u trci, u slučaju da je vozač među prvih 10, dodjeljuje bod potrajalo je šest sezona, pošto od naredne godine neće biti na snazi, piše N1.

 

Takva odluka je donijeta na Svjetskom savjetu za auto-moto sport održanom u četvrtak, na kojem je takođe odlučeno da mladi vozači dobiju više prilika tokom slobodnih treninga.

 

Dodatni bod za najbrži krug u Formuli 1 se dodjeljuje od 2019. godine, a to pravilo je uvedeno da bi se začinila akcija i dalo vozačima u Top 10 dodatni motiv. Takođe, to je dovelo do zanimljivih strategija za pojedine timove, koji su pokušavali da oduzmu dodatni bod svojim rivalima.

 

Ono što je glavni problem tog pravila je činjenica da nijednog trenutka nije uticao na to da trke postanu uzbudljivije, što je bio i cilj. Umjesto toga se dešavalo da to iskoriste vozači sa velikom prednošću da u finišu trke odu u boks po nove pneumatike, pa tako dođu do boda.

 

To pravilo se posljednjih sedmica ponovo našlo u centru pažnje, pošto je Daniel Ricciardo na svojoj potencijalno poslednjoj trci u poslednjim trenucima oduzeo bod Landu Norrisu. Britanac se trenutno bori za titulu sa Maxom Verstappenom, čiji Red Bull je sestrinski tim ekipe RB za koju je vozio Ricciardo, pošto će ga od ovog vikenda zameniti Liam Lawson.

 

Ukidanje pravila o dodatnom bodu za najbrži krug znači da je najveći broj bodova koji jedan vozač može da osvoji tokom trkačkog vikenda 25, kao i 33 za onaj tokom kojeg je na programu i sprint.

 

Savjet je takođe odobrio planove da se udvostruči broj treninga na kojim timovi moraju da daju priliku mladim vozačima. Od naredne sezone će biti obavezno da svakog standardnog vozača ‘juniori’ zamijene po dva puta. Ta odluka je donijeta pošto su za ovu godinu otkazana testiranja za mlade vozače u Abu Dhabiju, nakon posljednje trke sezone.

 

Formula 1 se ovog vikenda vraća poslije trosedmične pauze, a akcija za Veliku nagradu Sjedinjenih Država počinje od 19.30, uz prijenose na Sport Klubu HD.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI