1. kolo A divizije Lige nacija

Zmajevi nisu mogli ni do remija: BiH nemoćna protiv Nizozemske, potop usred Eindhovena (5:2)

Sport 07.09.24, 22:48h

Zmajevi nisu mogli ni do remija: BiH nemoćna protiv Nizozemske, potop usred Eindhovena (5:2)
Nizozemci su dominirali većim dijelom utakmice i zasluženo su slavili ubjedljivu pobjedu, a nogometaši BiH su samo na momente pokazali da se mogu nositi sa ozbiljnim reprezentacijama. Uprkos tome, uspjeli su postići dva pogotka

 

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Nizozemske sa 4:2, u prvom kolu A Lige nacija u Eindhovenu.


Golove za domaćina postigli su Zirkzee u 14., Reijnders u 45., Gakpo u 56., Weghorst u 88. i Simons u 90. minuti, dok su strijelci za BiH bili Demirović u 26. i Džeko u 73. minuti.


Reprezentacija BiH porazom je započela nastup u A ligi nacija, izgubivši od Nizozemske sa 5:2. Nizozemci su dominirali većim dijelom utakmice i zasluženo su slavili ubjedljivu pobjedu, a nogometaši BiH su samo na momente pokazali da se mogu nositi sa ozbiljnim reprezentacijama. Uprkos tome, uspjeli su postići dva pogotka. 


Domaćini su od početka krenuli ofanzivno, potpuno su dominirali i kontrolisali igru, a skoro svaki njihov napad predstavljao je prijetnju za poroznu odbranu bh. reprezentacije.


Terensku inicijativu domaći su krunisali vodećim pogotkom u 14. minuti. Xavi Simons je šutirao s 18 metara ali je njegov udarac izblokiran, no lopta je pala na glavu usamljenog Zirkzee koji je, iako leđima okrenut, iznenadio loše postavljenog Vasilja.


Nakon primljenog gola BiH je prvi put uspjela da organizira jedan napad iz kojeg je mogla doći do izjednačenja, ali je Gazibegović suviše slabo šutirao s ivice šesnaesterca da bi savladao golmana Nizozemske.


U nastavku meča Nizozemci su konstantno napadali, ali je BiH ipak uspjela da iz jedne od rijetkih akcija dođe do pogotka. U 27. minuti Huseinbašić je sjajno uposlio Demirovića koji je pored dvojice nizozemskih braniča uspio poslati loptu u mrežu, pored nemoćnog golmana Verbruggena.


Do kraja poluvremena Nizozemci su redali napad za napadom, u 43. minuti Reijnders pogađa prečku, a isti igrač u sudijskoj nadoknadi postiže pogodak za novo vodstvo domaćina. Dobio je loptu na 25 metara od gola, iskoristio lošu rekciju odbrane BiH i potpuno otvoren put te lagano stigao do Vasilja i bez većih problema ga savladao za konačnih 2:1 nakon prvih 45 minuta. 

 

bih-nizozemska-liga-nacija-2


I u drugom poluvremenu Nizozemci su nastavili s konstantnim napadima, redale su se prilike ispred gola reprezentacije BiH, a do trećeg pogotka došli su u 56. minuti. Reijnders je prošao sa desne strane i ubacio u peterac, na loptu je natrčao Gakpo i plasirao je u mrežu.


U 68. minuti selektor Barbarez pravi trostruku izmjenu, a među njima je bio i debitant 19-godišnji Bajraktarević koji će u prvom dodiru s loptom asistirati Džeki za pogodak. Igrač američke ekipe New England Revolution je sa desne strane ubacio u šesnaesetrac do kapitena bh. tima koji je odlično primio loptu i poslao je pored nizozemskog golmana. 


Pogodak kao da je krila bh. nogometašima koji su napravili veliki pritisak na nizozemsku odbranu, ali uprkos furioznih desetak minuta nisu uspjeli doći do izjednačujućeg gola.


S druge strane, Nizozemci nisu odustajali od napada, pa su u finišu uspjeli doći do još dva pogotka te upisati na kraju ubjedljivu pobjedu. Prvo je u 88. minuti Weghorst natrčao na loptu nakon odbrane Vasilja i pogodio za 4:2, a konačan rezultat postavio je Simons u sudijskoj nadoknadi. 


Reprezentacija BiH nastupila je u sastavu: Vasilj, Katić, Barišić, Dedić, Gazibegović, Mujakić (od 68. Burnić), Tahirović (od 46. Krunić), Gigović (od 68. Šarić), Huseinbašić (od 68. Bajraktarević), Demirović (od 83. Tabaković), Džeko.


Naredni meč izabnranici selektora Brabareza igraju za tri dana u Budimpešti protiv Mađarske, koja je večeras poražena od Njemačke sa 5:0.

 

(FENA/ad/Foto:NSBiH)

 

BLIN
KOMENTARI