Možda korisni savjeti

Ispovijest kriminalca: 'Kako sam ukrao na stotine automobila, ovako ćete najbolje zaštititi vozilo'

Auto & Dom 11.05.24, 10:11h

Ispovijest kriminalca: 'Kako sam ukrao na stotine automobila, ovako ćete najbolje zaštititi vozilo'
Kada lopov krene pokrenuti automobil kako bi ga ukrao i vidi da to nije moguće, on će odustati kako ne bi privukao pozornost i ostavio vozilo tamo gdje ga je pronašao.

 

 

Krađe automobila u Hrvatskoj nisu rijetkost jer se ukrade između 500 i 700 vozila godišnje, a prema podacima MUP-a za prvih deset mjeseci prošle godine vidljivo je da je znatno porasla krađa vozila francuskih proizvođača koji su s 24,6 posto u ukupnom broju ukradenih vozila zauzeli prvo mjesto.

 

Volkswagen je na drugom mjestu s udjelom 22,4 posto u ukupnom broju ukradenih vozila što potvrđuje da je i dalje jedan od najpoželjnijih brendova među kradljivcima vozila. Prema tome neke su marke zanimljivije lopovima od drugih, a iako nova vozila uključuju najnovije tehnologije protiv krađe, lopovi također napreduju u načinima kako ih zaobići.

 

Zanimljivo, krađe auta postaju sve lakše i češće zahvaljujući ponajviše modernoj tehnologiji pametnih ključeva koja se pokazala vrlo osjetljivom zbog lake replikacije valova, međutim ni moderniji ni stariji automobili nisu pošteđeni interesa lopova.

 

Zato je važno da uvijek primijenite mjere kako biste umanjili šanse za krađu vašeg vozila, posebice ako nemate kasko.

 

Kako to napraviti, savjetuje Amerikanac Hondo Underwood koji je u dvije godine ukrao stotine automobila vrijednih oko milijun dolara u SAD, u razgovoru za Business Insider.

 

Prvo što treba učiniti kako bi se spriječila krađa je odvraćanje lopova. Ako se ne koristi neki sustav protiv krađe, velike su šanse da će taj automobil, a ne drugi, na kraju biti ukraden.

 

Isto tako, trebali biste izbjegavati ostavljanje osobnih stvari unutar vozila ili na vidljivom mjestu, jer su oni još jedan plijen lopova koji bi vam zbog neke torbice mogli oštetiti automobil. Underwood kaže da je vrlo lako doznati postoji li telefon ili drugi mobilni elektronski uređaj unutar vozila. Bilo koji uređaj s Bluetooth sustavom lako je otkriti.

 

Underwoodov savjet je da što je više moguće oteža krađu auta. Jedini način da se spriječi krađa vozila je postavljanje nekakvog sustava koji sprječava njegovo pokretanje. Na primjer, ugradnja ručnog prekidača između baterije i motora čiji je položaj poznat samo vlasniku vozila.

 

Tako, kada lopov krene pokrenuti automobil kako bi ga ukrao i vidi da to nije moguće, on će odustati kako ne bi privukao pozornost i ostavio vozilo tamo gdje ga je pronašao.

 

"Ne budite nepromišljeni" kaže, jer ljudi često na svojoj koži osjete da se to ne događa nekom drugom, no tada je već kasno...

 

Ponekad lopov odveze automobil samo zato što ima skupocjene kotače ili skupocjenu audio opremu, ponekad se auto ukrade ciljano prema tipu samo zbog dijelova za drugi razbijeni auto, a ponekad se automobili kradu i za činjenje drugih kaznenih djela.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI