KASNO SINOĆ DONIJETA ODLUKA

Akcija 'Crna kravata': Odbijen prijedlog Tužilaštva, osumnjičeni pušteni na slobodu, ali troje ide u Vojkoviće...

Hronika 25.04.24, 07:42h

Akcija 'Crna kravata': Odbijen prijedlog Tužilaštva, osumnjičeni pušteni na slobodu, ali troje ide u Vojkoviće...
Odbijen je i prijedlog za određivanje mjera pritvora, a izrečene su mjere zabrane za Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Emira Sarića, Smaila Šikala i Gordana Memiju

 

 


Sud Bosne i Hercegovine kasno sinoć je donio odluku kojom je odredio pritvor za troje uhapšenih u akciji "Crna kravata 2".


Riječ je o Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać.


Sa slobode će se braniti osumnjičeni: Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curl, Gordan Memija i Edin Kačar.


Ovu informaciju je za portal Avaza potvrdio advokat Mustafe Selmanovića, komandanta specijalne jedinice FUP-a, Mirsad Crnovršanin.


Kod nekih osumnjičenih Sud navodi da Tužilaštvo nije utvrdilo da su počinili bilo koje krivično djelo koje im se stavlja na teret, odnosno da iz dokaza proizilazi da isti nisu počinili niti jedno bitno obilježje krivičnih djela za koje se sumnjiče, pa se Sud nije upuštao u analizu postojanja posebnih pritvorskih razloga.
   

Kod Mustafe Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića i Adina Ćatića i Emira Druškića Sud navodi da ih Tužilaštvo tereti za krivična djela Primanja dara i Zloupotreba položaja, a koja su propisana entitetskim zakonodavstvom.


Mustafi Selmanoviću se stavlja na teret i organizirani kriminal, ali Sud BiH navodi da iz dokaza Tužilaštva ne proizilazi postojanje osnovane sumnje da je on poduzimao bilo kakve inkriminisane radne te da samim time nije mogao iste poduzimati u okviru organizovane grupe.


Odbijen je i prijedlog za određivanje mjera pritvora, a izrečene su mjere zabrane za Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Emira Sarića, Smaila Šikala i Gordana Memiju.


Šta je Sud BiH naveo u obrazloženju - zašto na slobodu pušta Vahidina Munjića:


Direktor FUP-a Vahidin Munjić izlazi na slobodu, a kako je naveo Sud BiH u obrazloženju, prijedlogom Tužilaštva nije jasno navedeno na koji način je on zloupotrijebio službeni položaj, odnosno protivno kojem internom aktu je postupao. 


Kako ističu iz Suda, samim time se nije mogla utvrditi obaveza za pokretanjem internih i disciplinskih prekršaja protiv službenika koji su navodno izvršili težu povredu dužnosti.


Također se navodi da je nejasno da li je osumnjičeni imao svijest i znanje da postupa u suprotnosti sa zakonom i podzakonskim aktima.


Podsjećamo, na jučerašnjem ročištu tužilac Sanjin Kulenović je tvrdio da su pripadnici FUP-a Kadić, Čatić i Druškić fizički osiguravali Edina Gačanina Tita, a da Munjić nije pokrenuo interne procedure kako bi ih sankcionisao, iako je znao da je riječ o bezbjednosno interesantnoj osobi. Također je dodao da ih je kasnije rasporedio na radna mjesta koja nemaju oznaku tajnosti, prenosi Avaz.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI