Strašna hladnoća

U Sibiru izmjerena temperatura od minus 58 stepeni Celzijusa

Lifestyle 05.12.23, 12:10h

U Sibiru izmjerena temperatura od minus 58 stepeni Celzijusa
Prognostičari su saopćili da će se, s obzirom na vlagu i vjetar, subjektivni osjećaj kod pojedinca iznositi kao minus 63 stepena Celzijusa

 

 

Arktičko vrijeme zahvatilo je dijelove Rusije u utorak, a temperature u divljini Sibira pale su na minus 58 stepeni Celzijusa.

 

Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu koji se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, prekriven je ledenim oblacima i maglom, pokazuju snimci iz dronova.

 

- Specijalno sam došao ovdje u Jakutsk da doživim ovakvo vrijeme - tako da sam sretan jer u decembru to obično ne dobijete - rekao je Danilo, čija su brada, šešir i šal bili u ledu.

 

- Zapravo nije mi toliko hladno jer sam se pravilno pripremio. Da nisam dobio pravu odjeću, smrznuo bih se za nekoliko minuta - kazao je.

 

Dodao je da su ekstremne temperature učinile njegov kaput mnogo krutijim, dok mu je telefon izgubio punjenje za nekoliko minuta. Dva para rukavica su bila neophodna, kao i slojevi odjeće.

 

Temperature u dijelovima Republike Saha, ogromne regije nešto manje od Indije, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira, preko noći su pale ispod minus 55 stepeni Celzijusa.

 

U Ojmjakonu, naselju u Sahi, u utorak je temperatura iznosila minus 58 stepeni. Prognostičari su saopćili da će se, s obzirom na vlagu i vjetar, subjektivni osjećaj kod pojedinca iznositi kao minus 63 stepena Celzijusa.

 

Na pijaci u Jakutsku riba se prodavala duboko smrznuta, upakovana u desetke kutija na pijaci. Nije bio potreban zamrzivač. Prodavačice su bile pokrivene u velikim krznenim kapama.

 

- Hladno je. Treba samo imati odgovarajuću kvalitetnu odjeću i onda će sve biti u redu. Glavno je da se krećete kako bi vam krv cirkulirala - rekao je mještanin Pjotr.

 

(FENA/dg; Foto: Arhiv)

BLIN
KOMENTARI