Obratili se Bjelogrlić, Kesić, Ivanović, Bojković...

Peti protest 'Srbija protiv nasilja', ori se 'Vučiću odlazi': 'To što ste vi mladi izašli na ulice, što nećete da živite u oboljelom društvu daje nadu...'

Front 03.06.23, 19:47h

Peti protest 'Srbija protiv nasilja', ori se 'Vučiću odlazi': 'To što ste vi mladi izašli na ulice, što nećete da živite u oboljelom društvu daje nadu...'
Ako postoji dno, tog dana smo ga dotakli. Ali, to što ste vi mladi izašli na ulice sa porukom da više nećete da živite u ovom oboljelom društvu daje nadu da ćemo se sa tog dna možda podići, naveo je Bjelogrlić

 

 

Peti protestni skup građana "Srbija protiv nasilja" počeo je u Beogradu. Kako je najavljeno, skup počinje ispred Skupštine Srbije, a šetnja će se kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom do Slavije, krug oko fontane na Slaviji, pa u Kralja Milana do Terazija, Trg Nikole Pašića, pa kroz Pionirski park do Predsjedništva. 
 

Protest će trajati do 21 sat. 
 

Ispred Skupštine Srbije je zatvoren saobraćaj a demonstranti uzvikuju "Vučiću odlazi".


Protest je organizovan 3. juna, tačno mjesec dana od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a na njemu će se okupljeni sjetiti žrtava i djece, ali i svih drugih žrtava u masakru u Mladenovcu.
 

Prvi se okupljenima ispred Skupštine obratio glumac Hadži Nenad Maričić.
 

- Tragedije su nas povezale, ne samo u zajedničkoj tuzi, nego i u zajedničkoj odlučnosti da se suprotstavimo nasilju. Danas dok hodamo, nosit ćemo ne samo bol, već i nadu - rekao je on.


Na današnjem protesti prisustvuju također i studenti koji su se, kako javlja Danas.rs, okupili u Pionirskom parku, napravili transparente "Studentkinje ne ćute", "Tražimo bezbjednu Srbiju", "Nećemo više da ćutimo".


- Od prvog protesta u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju koja nas je zadesila u političke svrhe, da smo hijene i lešinari. Tokom mjesec dana naših mirnih protesta bili smo izloženi vrijeđanju i sada je vrijeme da se nešto kaže. U šta se naše društvo pretvorilo danas? Pretvorilo se u društvo u kome se neprestano podstiče ispoljavanje tamnih strana ljudske prirode, umjesto da se inspiriše. Pretvorilo se u društvo u kom su stručni, vrijedni marginalizovani dok se na njihova mesta postavljaju nedovoljno neobrazovani, nestručni i nesposobni - navela je glumica Svetlana Ceca Bojković.

 

- Došao sam da tražim pravdu koju sam izgubio onog dana kada mi je poginula majka. Majku ne mogu da vratim, ali pravdu mogu. Tražim da pusti dvije minute snimka sa naplatne rampe - rekao je sin Stanike Gligorijević, koja je poginula u nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu.


- Šetamo da bismo utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su nas zadesile? Ko je odgovoran za nasilje koje nas je polilo od Subotice do Kosova za samo mjesec dana - upitao je voditelj Ivan Ivanović i pročitao poruku predsjedniku Vučiću.
 

- Predsjedniče, ispunite naše zahtjeve zato što smo u pravu, ne prihvatamo da niko nije odgovoran. Ko je odgovoran nego vlast, vlast je vaša i samo vaša, ispunite naše zahtjeve, preuzmite odgovornost i okončajte ovu krizu pa poslije raspisujte izbore - poručio je Ivanović.


- Kada su videli koliko vas ima režimski mediji su počeli da vas nazivaju velikim brojem građana koje moramo poštovati... I što nas više bude bilo i što budemo tvrdoglaviji, uporniji, glasniji, drčniji.. vidjet ćete kako će sve više da poštuju tu silu. Dozvolite, malo mi se osladilo da i ja budem dio neke sile - rekao je Zoran Kesić.

 

Okupljenima se obratio glumac Dragan Bjelogrlić.
 

- Mislim da nas danas ima više nego ikad, danas želim posebno da se obratim mladosti Srbije. Prije mjesec dana zadesila nas je tragedija kakvu naš narod ne pamti, tuga za mladim izgubljenim životima trajat će dugo i vjerovatno je nikada nećemo preboljeti, i ne treba. Sve nesreće i zlodejla koje smo činili sebi i drugima skupili su se u tu jednu gorku koja je pala na ta nedužna bića koja nikada nikom ništa nažao nisu učinila.


Ako postoji dno, tog dana smo ga dotakli. Ali, to što ste vi mladi izašli na ulice sa porukom da više nećete da živite u ovom oboljelom društvu daje nadu da ćemo se sa tog dna možda podići - naveo je Bjelogrlić i dodao da “smo mladima ostavili Srbiju punu straha i poniženih ljudi”.

 

Glumac je zatim kroz suze naveo da “smo mladosti Srbije dužni i djeci iz Ribnikara dužni da obezbijedimo istinu i pravdu, da im pružimo društvo koje nismo mogli da im pružimo za njihovog života” i pozvao mladost Srbije da ne odustaje.

 

Podsjećamo, prošlosedmični protest "Srbija protiv nasilja“, održan je dan poslije mitinga SNS-a "Srbija nade". Tada je na desetine hiljada građana, po velikoj kiši opkolilo zgradu RTS-a.

 

Snimak i dešavanja uživo pratite OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI