ANILA GAJEVIĆ/ PRVO VUČICE, A POSLIJE...

Ostavljena žena je luda, a muškarac je uvijek u pravu

ŽENA iN 09.10.22, 18:14h

Ostavljena žena je luda, a muškarac je uvijek u pravu
Prije negoli ženu proglasimo luđakinjom i damo joj dijagnoze, pokušajmo je razumjeti

 


Izvor: Muun.ba
Piše: Anila Gajević


Luda sam za tobom, obuzela ga toplina i radost. Toliko je bio sretan, siguran i uljuljkan u činjenicu da ga voli najviše na svijetu. Nakon godina braka, on izjavljuje: luda si. Dva javna raskida o kojima je svako mogao imati stav jer su nam servirani preko medija, nagnala su me na razmišljanje o ostavljenim ženama i percepciji okoline o njima.


Johny Depp je u svoju odbranu uključio psihijatricu da iznese dijagnozu svoje bivše supruge Amber Heard. Sve ono što ga je u početku privuklo njoj, psihijatrica je rastumačila njenim graničnim i histrionskim poremećajem koji takve osobe čini ekscentričnim, strastvenim, zavodljivim na početku, a na kraju sebičnim i neizdržljivim za održavanjem partnerskog odnosa. Njena patološka ljubomora, narcisoidnost i izražen strah od napuštanja nadogradnja su njenog osnovnog graničnog poremećaja ličnosti.


Čitam neki dan izjavu Milana Popovića koji komentira svoje sadašnje prijateljstvo sa drugim i sad već bivšim mužem Severine Igorom Kojićem i navodi isto, Severina ima strah od napuštanja. Kad već muškarci javnosti predočavaju dijagnoze svojih bivših partnerki, javnosti je ostalo samo da donosi sudove i uglavnom staje na njihovu stranu. Kad sam slušala razgovore Amber Heard sa Johnyjem Deppom, znala sam pomisliti da i ja tako zvučim u svađama sa svojim bivšim, kada je psihijatrica govorila o njenim poremećajima, imala sam osjećaj da govori o meni.

 

Sve one su u početku bile fascinantne, zavodljive, zabavne, zanimljive, zanosne, vjerovatno i brižne, predane, emotivne, zaljubljene, posvećene samo njima. Danas su, nakon godina i godina veze, zle, pokvarene, spremne da urade sve kako bi im se osvetile, loše majke, nepodnošljive, opasne. I dakako, lude


Išla sam do te mjere da sam preispitala sve svoje dublje odnose sa muškarcima, tražila obrasce u ponašanju i uradila test ličnosti. Nije nijedan izražen, ali ima karakteristika, blagog narcizma, straha od napuštanja, ljubomore… Nema nikakvih uzroka u djetinjstvu, nikakvih stvarnih okidača, jednostavno problematični odnosi sa partnerima. Pričam sa svojim prijateljicama, skoro svaka ima barem nešto od tih obrazaca u svojoj prošlosti ili sadašnjim odnosima sa muževima. Moderna psihologija pak dala je ime svemu tome.


Upoznala sam i dosta muškaraca sa raznim poremećajima, OKP, ADHD, međutim, ne tiču se odnosa sa partnericama pa su zanemarivi za ovu temu. Jedan moj prijatelj trenutno prolazi kroz buran razvod i kaže da je njegova žena sa kojom ima troje djece luda i da mu je uništila život. On joj daje identične dijagnoze: narcizam, ljubomora, strah od napuštanja… Kaže da mu prijatelji govore da ne razumiju kako je sve te godine izdržao sa njom.


Ne znam kako i zašto baš u posljednje vrijeme uviđam da oko mene žive sve same ludače i sve sami jadnici kojima su one uništile život. Sve one su u početku bile fascinantne, zavodljive, zabavne, zanimljive, zanosne, vjerovatno i brižne, predane, emotivne, zaljubljene, posvećene samo njima. Danas su, nakon godina i godina veze, zle, pokvarene, spremne da urade sve kako bi im se osvetile, loše majke, nepodnošljive, opasne. I dakako, lude.


Nedavno sam pogledala sjajan film koji je na mene ostavio ogroman utisak, "107 majki" izvrsnog slovačkog dokumentariste Petera Kerekeša, koji govori o ženama u ukrajinskom zatvoru koje rađaju djecu dok služe kaznu. Iako se film dominantno bavi temom majčinstva, u pozadini propituje i krivična djela koje su one počinile. Uglavnom su u zatvoru zbog ubistva muža ili njegove ljubavnice. Zašto si to uradila, pita ih zatvorska psihologinja i kako se sad osjećaš. Zbog ljubavi. Zbog ljubomore. To su njihovi odgovori. Sanjam ga i želim da je sa mnom i dalje, kaže jedna osuđenica.

 

Indikativno je da su te nekadašnje vučice, snažne i odlučne da sačuvaju svoje muževe i porodice, često i njeni stubovi, nakon razlaza koji su najčešće inicirali muškarci, javnosti predstavljene kao lude žene koje su ih otjerale od sebe


Jako su kompleksni i komplikovani odnosi među ljudima. Okolina donosi sudove na osnovu informacija koje im se serviraju. Istina je uvijek negdje na sredini. Ne pišem ovo u odbranu ostavljenih žena, ali ako treba da zauzmem stav, radije bih čula obje strane. Indikativno je da su te nekadašnje vučice, snažne i odlučne da sačuvaju svoje muževe i porodice, često i njeni stubovi, nakon razlaza koji su najčešće inicirali muškarci, javnosti predstavljene kao lude žene koje su ih otjerale od sebe.


Dok su čekale njihov poziv nakon upoznavanja, jer muškarci su ti koji zovu, a žene se nadaju i očekuju, bile su slatki izazov. Nisam spreman na vezu, nisam spreman na brak, nisam spreman na djecu. Oh, kako će reagovati kad mu kažem da sam trudna. Sva ta pitanja koje ženama nameću muškarci od njihovih prvih veza… Kad će se javiti, gdje je večeras, zašto je pogledao drugu, da li flertuje s njom, koga je zapratio na Instagramu, da li me vara… Strahovi, nesigurnosti, dileme i pitanja. Prije negoli ženu proglasimo luđakinjom i damo joj dijagnoze, pokušajmo je razumjeti.

 

(DEPO PORTAL/ad)