Mnogobrojne namjene

Aluminijska folija čini čuda u svakom domaćinstvu: Od omekšavanja veša do oštrenja makaza

Auto & Dom 12.07.22, 11:30h

Aluminijska folija čini čuda u svakom domaćinstvu: Od omekšavanja veša do oštrenja makaza
Ako želite da vratite oštrinu tupim makazama sve što treba da uradite jeste da list aluminijske folije presavijete nekoliko puta

 

 

Aluminijsku foliju ima svako domaćinstvo, ali rijetko ko zna za šta sve može da se iskoristi.

 

1. Čisti tvrdokorne mrlje i daje sjaj posuđu

 

Ukoliko dio aluminijske folije otcijepite, a potom zgužvate i tako zgužvanu lopticu ubacite u mašinu za suđe, primijetićete razliku. Naime, razlika će biti posebno primjetna na escajgu i metalnim loncima zato što folija briše prljavštinu i ostatke hrane.

 

Takođe, idealno je rješenje i za zagorjelo posuđe - nisu vam potrebne žice i spužve, već zgužvana loptica od folije. Sjajna je i za skidanje rđe, pa vam može pomoći u čišćenju baštenskog namještaja.

 

2. Omekšavanje veša

 

Isti je slučaj i sa mašinom za veš - ukoliko ubacite lopticu od aluminijske folije, ona će izvući elektricitet i omekšati veš.

 

3. Olakšava i ubrzava peglanje odjeće

 

Ako želite brže i lakše da opeglate garderobu, dovoljno je da list folije stavite između navlake i daske za peglanje. Aliminij reflektuje toplotu, pa će skratiti proces peglanja, ali i uštedeti i struju.

 

4. Oštrenje makaza

 

Ako želite da povratite oštrinu tupim makazama sve što treba da uradite jeste da list aluminijske folije presavijete nekoliko puta. Nakon toga, isijecite je nekoliko puta tim makazama. Primijetićete da će biti znatno oštrije nego prije.

 

5. Čišćenje srebra

 

Potrebna vam je posuda, aluminijska folija i soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi. Da bi njega odstranili, posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.

 

Na dno poredajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da pretjerate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijskom folijom ili proces čišćenja neće uspjeti.

 

Sljedeći korak je dodavanje vode. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranja pjene na površini.

 

Nakon desetak sekundi promiješajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomjerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, poslije nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće, prenosi magazine.novosti.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI