Vjerovali ili ne

Šta vam je neobično na fotografiji s kultne hrvatske plaže? Ovakve prizore godinama nismo viđali...

Lifestyle 28.06.22, 20:44h

Šta vam je neobično na fotografiji s kultne hrvatske plaže? Ovakve prizore godinama nismo viđali...
Nakon učestalih grintanja kupača i novinarskih upozorenja, konačno su se stvari počele dovoditi u red

 

 

 

Plaže prepune ležaljki, koje samo oni dubljeg džepa mogu sebi priuštiti, dok ni za lijek nema mjesta na komadiću žala ili pijeska za ručnik, prizori su koje smo se naviknuli viđati proteklih ljeta. Nakon učestalih grintanja kupača i novinarskih upozorenja, konačno su se stvari počele dovoditi u red, pa je sad jasno propisano gdje se može postaviti ležaljka i koliko ih treba biti. Nije da se svi drže toga, ali barem je slovo na papiru jasno, pa će komunalci imati podlogu za kontrolu ako krenu u ophodnju, piše Slobodna Dalmacija

 

Stoga je pravo osvježenje prizor s plaže Bačvice, gdje, gle čuda, nema ni jedne jedine ležaljke! Ma je li moguće da se Bače više ne bijele od gusto natrpanih ležaljki, među kojima mame hvataju mališane dok ovi trčkaraju bosi po pijesku, a lokalci za dišpet pokušavaju raširiti ručnike i uhvatiti svoj komadić pješčanog raja.


No ovakva situacija nije dugog vijeka jer, kako kažu iz Grada Splita, moguće je da će se opet stvoriti uvjeti za iznajmljivanje ležaljki na popularnim Bačvicama, no pod određenim uvjetima.

 

Podsjećamo, Grad je u svibnju donio Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Splita za ovu godinu, u koji nisu bile uvrštene Bačvice. Zašto se to propustilo, nije nam poznato, no proteklih dana završeno je javno savjetovanje o dopuni Plana, gdje su Bačvice ipak uvrštene. Evo što su kazali iz Grada:

 

– Grad Split je nakon isteka koncesije preuzeo upravljanje plažom Bačvice, koju održava u suradnji s gradskom tvrtkom "Splitska obala".

 

Vezano za ležaljke na toj plaži, one su predviđene Planom o dopuni Plana upravljanja pomorskim dobrom Grada Splita za 2022. godinu, koji je bio do 17. lipnja 2022. godine na javnom savjetovanju. Navedenom dopunom Plana na tri lokacije: na "Željezničara" je predviđeno 30 ležaljki i 30 suncobrana, na pijesku, ispred bara "Žbirac", isto toliko i na punti prema Ovčicama. Dopuna Plana će biti poslana na davanje suglasnosti u Upravni odjel za turizam i pomorstvo u Županiji, te će nakon pozitivnog odgovora stupiti na snagu, što znači da će nakon toga zainteresirane stranke moći predavati zahtjeve za davanje koncesijskih odobrenja.


Osim ležaljki i suncobrana, dopunom su predviđene i terase ispred poslovnih prostora koje se nalaze na pomorskom dobru i dva kioska – odgovorili su iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.

 

Ovim Planom, ako dobije "blagoslov" Županije, trebao bi vladati red na plaži, za razliku od proteklih godina kada se zaista nije moglo proći Bačvicama od pustih ležaljki. Takvo stanje, među ostalim nepravilnostima, dovelo je do oduzimanja koncesije za plažu firmi "Bačvice plaža".

 

Što se tiče ostalih plaža, Plan upravljanja pomorskim dobrom Grada Splita predvidio je na plažama Žnjan, Slatine, Trstenik ležaljke, suncobrane, sredstva za iznajmljivanje (sandoline, pedaline, kajaci, skuteri u Slatinama, stand-up paddle daske i slično), o čemu smo već pisali. Koncesija za Ovčice ističe, pak, tvrtki "Frzelin" do kraja godine, nakon čega bi i ta plaža mogla doći pod upravljanje Grada, pomoću koncesijskih odobrenja. Ma, samo da bude reda.

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI