Ne može jednostavnije

Genijalan trik kako možete brže dobiti kockice leda u zamrzivaču

Auto & Dom 09.06.22, 12:53h

Genijalan trik kako možete brže dobiti kockice leda u zamrzivaču
Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba. On je davne 1963. godine promatrao sladoled i uočio nešto neobično - topli sladoled se brže zaleđivao od hladnog

 

 

 

Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo nevjerovatno, od tople vode će se brže formirati led nego od hladne. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom 'Mpemba efekt'. 

 

Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba koji je to zaključio 1963. godine nakon što je primijetio kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnog. Svoju teoriju je objavio javnosti šest godina kasnije.

 

Stručnjak iz Tvornice leda u Zagrebu je jednom prilikom pojasnio o čemu se tu radi. Rekao je za portal 24sata.hr da bi se po samoj logici hladnija voda morala prije smrznuti, ali pokusi su pokazali da to nije tako.

 

Postoji više stvari zašto je to tako, ali glavne su dvije:

 

- Jedan od utjecaja je samo miješanje vode koje je jače kad je voda topla. Ukratko, ako imate toplu vodu i stavite je na hladno, ona se počinje hladiti izvana prema unutra. Voda koja se nalazi uz stijenke posude postaje hladnija i ta voda pada prema dnu. Zbog razlike u gustoći dolazi do dodatnih miješanja vode unutar posude zbog čega se voda brže hladi tj. otpušta toplinu prema okolini (zraku) - pojasnio je Damir Valjak, direktor Tvornice leda.


​- Važno je naglasiti da je voda jako specifična tekućina koja ima masu zanimljivih svojstava. Voda je pri temperaturi od 4 stepena najgušća, a ispod i iznad toga postaje sve rjeđa. Zbog toga se voda, koja se nalazi na dnu posude, počinje dizati kada se ohladi ispod 4 stepena. Tako opet počinje miješanje i pojačana izmjena topline s okolinom. U toplijoj vodi sloj hladnije vode je deblji i to miješanje je jače - dodao je ovaj stručnjak.

 

- Kod proizvodnje leda to se može koristiti kad radite kockice u kalupu, recimo, prije će se u škrinji smrznuti voda na 50⁰C od one na 20⁰C - objasnio je.​

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI