Misteriozne smrti

Ruski oligarsi umiru jedan za drugim. Aslund: 'Putin je bez gledanja odobrio listu za odstrel'

Front 09.05.22, 08:16h

Ruski oligarsi umiru jedan za drugim. Aslund: 'Putin je bez gledanja odobrio listu za odstrel'
Švedski analitičar Anders Aslund je naveo kako su Putinu špijuni dostavili dvije liste za odstrel i da ih je ruski predsjednik odobrio bez gledanja

 


 

 

Misteriozne smrti ruskih oligarha su izazvali svjetsku pažnju. Kako je CNN pisao prošle sedmice, petorica istaknutih ruskih poduzetnika su navodno počinili samoubistvo, a četvorica su bila povezana ili s Gazpromom ili njegovim podružnicama.

 

Trojica od njih petorice su prije svoje smrti, navodno, ubili svoje porodice. Američki "New York Post", je također pisao o ruskim oligarsima, navodeći "Putinove otiske" u svemu tome.

 

Ubijene i porodice oligarha

 

Prvi ruski oligarh koji je umro ove godine bio je Leonid Šulman. On je pronađen 30. januara u svojoj kolibi u naselju Lenjinski u okolici Sankt-Peterburga. Šulman je bio direktor transporta Gazprom Investa, financijskog krila Gazproma. 

 

Novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je policija pronašla oproštajnu poruku pored tijela i da se slučaj istražuje kao ubistvo. Međutim, britanski Daily Mail je naveo kako je Šulman pronađen s više ubodnih rana.

 

Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, zamjenik direktora Gazproma Aleksander Tjulakov je pronađen obješen u garaži luksuzne kuće. Ruski mediji su ponovo izvijestili da se radilo o samoubistvu, dok je Daily Mail naveo pojedine izvještaje u kojima su bile navedene povrede od premlaćivanja.

 

Tri dana nakon smrti Tjulakova, Mihail Votford je pronađen mrtav u britanskom gradu Sureju. I on je kao ranije spomenuti oligarsi stekao bogatstvo u ruskom plinskom i naftnom biznisu.

 

Mjesec dana od početka napada na Ukrajinu, 25. marta, mrtav je pronađen i milijarder Vasilij Melnikov, direktor tvrtke za medicinsko snabdijevanje "MedStom". Zajedno sa njim mrtvi su pronađeni njegova supruga Galina i dva sina u Nižnjem Novgorodu. Melinikovu je prerezana arterija, a noževi su pronađeni na mjestu zločina, navele su ruske novine "Kommersant". Inače, MedStom je doživio velike finansijske gubitke zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

 

Likvidacija osumnjičenih iz Gazproma, Gazprombanka i Novateka

 

Peti ruski oligarh koji je pronađen mrtav bio je Vladislav Avajev, nekadašnji potpredsjednik Gaprombanka koji je bio i bivši zvaničnik u uredu predsjednika i ruskoj Dumi. On je pronađen mrtav u svom stanu u Moskvi 18. aprila zajedno sa trudnom suprugom Jelenom i 13-godišnjom kćerkom. Sve troje su imali prostrjelne rane.

 

Tass je prenio izvještaje ruskih istražitelja prema kojima je Avajev ubio suprugu i kćerku, a onda izvršio samoubistvo. Inače, Gazprombank, preko kojeg Gazprom prima uplate od uvoznika ruskog plina, ima ključnu ulogu u ruskom planu, odnosno zahtjevu da zapadne zemlje plaćaju plin koji im Gazprom izvozi u rubljima.

 

Dan nakon pronalaska Avaljeva, nedaleko od Barcelone pronađen je Sergej Protosenj. On je pronađen obješen u unajmljenoj luksuznoj vili, a pored njegovog tijela bili su krvavi nož i sjekira. Njegova supruga i kćerka su izmasakrirane sjekirom pronađene u blizini, piše CNN.

 

Švedski analitičar Anders Aslund je naveo kako su Putinu špijuni dostavili dvije liste za odstrel i da ih je ruski predsjednik odobrio bez gledanja.

 

- Putin je odobrio likvidaciju svih osumnjičenih iz Gazproma, Gazprombanka i Novateka a da uopće nije pročitao spiskove - rekao je Aslund.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI