Direktorica KCUS-a odgovorila ministru

Izetbegović: Vranić se mora edukovati, uputiti u procedure, kontrolirati i ponašati profesionalno

Hronika 22.04.22, 14:20h

Izetbegović: Vranić se mora edukovati, uputiti u procedure, kontrolirati i ponašati profesionalno
Ministar Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima zbog, tvrdi on, nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

 

 

 

Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu komentirajući posljednji istup ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića nakon imenovanja Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

Naime, ministar Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima zbog, tvrdi on, nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

- Upravni odbor KCUS-a imenuje Vlada Federacije BiH, a po važećim zakonskim propisima koje kantonalni ministar Vranić očigledno ne zna. Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova. Što se tiče finansiranja, ministar Vranić nije taj koji finansira KCUS nego ZZOKS, u koji mi svi uposlenici KCUS uplaćujemo doprinose. KCUS liječi oko 80 posto građana Kantona Sarajevo, i takve usluge ZZO KS plaća. Svoje pretjerano emotivne i nekontrolirane istupe ministar Vranić bi trebalo da kontrolira i da se ponaša i izražava profesionalno u javnim istupima. Naravno, i da svoje izjave potkrijepi barem minimalnim poznavanjem materije kako iz zdravstva, tako i zakonodavstva. Ljekari prolaze cjeloživotne edukacije, ni ministar Vranić ne bi trebalo to da izbjegava. Vrijeme koje provede u otvaranju i reklamiranju privatnih zdravstvenih ustanova, a koje želi uvesti u plaćanje od strane ZZOKS, mogao bi provesti u učenju važećih zakonskih i podzakonskih akata, i sve bi mu bilo jasno – kazala je Izetbegović za Hayat i na kraju zaključuje:

 

- Nema potrebe da javno ucjenjuje najbolju zdravstvenu ustanovu kakva je KCUS jer i to mnogo govori o njegovoj neprofesionalnosti. Politizacija u zdravstvu nikako nije dobra. Na kraju, i sam mi je prilikom posjete rekao, a i napisao poruku, u kojoj kaže: "Najbolja ste ustanova, zašto se više ne reklamirate, to bi trebalo svi da znaju!".

 

Jučerašnjom odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović imenovan je za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir-Čedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin - Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić za članove.


(DEPO PORTAL/dg)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI