Ministar Vranić najavio tužbu

'Vlada KS oštećena imenovanjem samo jednog član u UO KCUS-a: U odboru bliske saradnice prof. Izetbegović, dvije nisu ni zdravstvene radnice'

Front 22.04.22, 11:26h

'Vlada KS oštećena imenovanjem samo jednog član u UO KCUS-a: U odboru bliske saradnice prof. Izetbegović, dvije nisu ni zdravstvene radnice'
“I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u”, naglasio je ministar Vranić

 

 

 

Zbog nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima.

 

Podsjećamo da je Vlada FBiH jučer imenovala 10 članova UO KCUS-a, među kojima je u ime Vlade KS imenovana samo Lejla Brčić, ali i ne i drugi prijedlog Vlade KS Ilma Mehić Jusufbašić.

 

Ovakvim nezakonitim imenovanjem Vlada KS je, kao jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a, ostala bez jednog člana Upravnog odbora.

 

“Procedura utvrđivanja prijedloga od strane Vlade KS obavljena je prije više od osam mjeseci. Nažalost, mi smo sada iz sredstava javnog informisanja vidjeli imena članova novog UO. U tom novom UO se nalazi samo jedan član kojeg je imenovala Vlada KS. Gledajući strukturu članstva navedenog UO, on je potpuno nezakonit, s obzirom na to da su više od dva imenovana člana ispred ustanove KCUS, a u Zakonu piše da moraju biti iz reda zdravstvenih radnika”, objasnio je ministar Vranić.

 

Inače, Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova, pri čemu po jednog člana predlažu preostala četiri kantona (SBK, ZDK, BPK, USK), dva člana Federalno ministarstvo zdravstva i tri člana ispred reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti iz reda zdravstvenih radnika, kako predviđa Statut KCUS-a.

 

Jučerašnjom odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović (KCUS) je imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić (ZZO KS), Ernela Eminović (KCUS), Muvedeta Butmir-Ćedić (KCUS), Amra Karić (KCUS), Nusret Popović (KCUS), Ajdin Zulić (USK), Diana Štimjanin – Koldžo (Kantonalna bolnica Zenica), Mladen Čuturić (Bolnica Nova Bila - SBK), i Josip Nikolić (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) za članove.

 

“I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u”, naglasio je ministar Vranić.

 

Naveo je i kako će se Vlada KS ubrzo izjasniti o najavljenoj tužbi, te pokrenuti konkretne korake u ovom smislu, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona KM.

 

I ovaj put kao i prethodnih godina Federalno ministarstvo, koje i predlaže Vladi FBiH listu članova UO na osnovu pristiglih prijedloga, ne prihvata predložene kandidate Vlade Kantona Sarajevo kao osnivača.

 

“Moram naglasiti da će se ovo sigurno odraziti na budući način finansiranja KCUS-a iz Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Vlada KS neće dozvoliti dalje ponižavanje Kantona Sarajevo sa ovakvim postupcima i sigurno ćemo revidirati dosadašnju dodjelu finansijskih sredstva koja se uplaćuju KCUS-u”, istakao je ministar Vranić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI