VIDEO/ Da li je Djed Mraz protjeran

Sanja Vlaisavljević: Sarajevo je glavni grad i mora biti uzor i primjer! Zašto policija mora stajati ispred Katedrale?

Mediji 03.01.22, 19:18h

Sanja Vlaisavljević: Sarajevo je glavni grad i mora biti uzor i primjer! Zašto policija mora stajati ispred Katedrale?
Jedino umjesno jeste kritizirati pojave i devijacije u svom dvorištu.

 

 

Politologinja i savjetnica u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević danas je za N1 komentarisala i pojašnjavala svoje stavove ranije izrečene u prilogu RTRS-a o prisustvu “Djeda Mraza, svinjetine i rasvjete” u Sarajevu.

 

“Prva sam u Sarajevu i BiH koja je digla glas protiv govora mržnje, ali nešto mi je zaparalo uho kako ste rekli da je bilo komentara na to da me zovete u goste”, kazala je Vlaisavljević.

 

Da li je u prilogu RTRS bilo govora mržnje?

 

“Zavisi na šta mislite; ako obratite pozornost na fotografije koje su objavljene a to su skrnavljena groblja Srba i Hrvata u Sarajevu, onda je mene taj dio zabrinuo kao nekoga ko živi i vjeruje u Sarajevo. Ja bih da sam urednik nekog od medija koji je napravio linč na mene na to obratila pozornost. Onda bih obratila pozornost na onu provokativnu fotografiju sa nekim vozilom sa vjerskim obilježjima i u tome dolazi moja izjava“, dodala je.

 

Da li je ovo govor mržnje? O FTV-u ste mnogo pisali?

 

“Ako pogledamo drugi Javni servis - ja živim u Sarajevu, mnogo bi nepristojnije bilo da komentiram RTRS lociran u Banjaluci, to je neumjesno. Ovo je moje dvorište. Jedino umjesno jeste kritizirati pojave i devijacije u svom dvorištu. Sarajevo je glavni grad i mora biti uzor i primjer. Stalno susrećemo se sa rečenicama “Vidi kako je u Banjaluci” ili “Vidi kako je u Grudama”, ali Sarajevo ne smije imati analogiju u njima“, kazala je Vlaisavljević.

 

Da li je prilog bio objektivan? Da li je ispoštovao postulate novinarstva?

 

“U tom prilogu, ako govorimo o objektivnosti druge strane, nije ni bilo moguće zadovoljiti postulate. Meni se čini da povod tog priloga nije bila novogodišnja rasvjeta niti Djed Mraz. Ako se ne varam, vi ste dijete ovog grada, ajde mi recite je li sramota da jedan grad u srcu Evrope tek nakon desetina prigovora dan pred Božić tek malo jedva počne kititi grad? Jeste”.

 

Jeste li prošetali Sarajevom 24. decembra?

 

“Kako da ne, činilo se za nijansu bolje nego dan ili dva ranije. Ja bih ovo prije nazvala Potemkinovim selima nego ono što jeste. Ali bih se zapitala zašto je proteklih godina policija morala stajati ispred crkve sv. Josipa i Katedrale? I bez javnih skupova u danima kada bi jelke bile postavljene“.

 

Da li je Djed Mraz protjeran iz Sarajeva?

 

“Ne bih znala sa sigurnošću odgovoriti, ali se sjećam da je Sarajevo jedini grad u kojem su pisane peticije da se Djed Mraz otjera iz vrtića. Blizak prijatelj mi priča kako je kupio vreće paketa u ustanovi u kojoj radi koje su bile u odvojenoj prostoriji kroz godine i nosio ih kući“, kazala je.

 

Ima li Djeda Mraza u Sarajevu?

 

“To što vi govorite, to nije bila tema. Nije istina, i u mojoj obitelji ima jelka i Djeda Mraz. Ali pojedinci nisu ono što je javna politika grada. Taj koncert ispred sarajevske Katedrale je uslijedio nakon desetina prigovora. To je bio hit u regiji, kako gradonačelnica jednog grada čestita kalendar. Da vam nešto ispričam, ima jedan mali grad nadomak Sarajeva, svake godine u tom gradu ispred Gradske kuće stoji veliki transparent: Sretan Božić, Bajram mubarek olsun, Sretna Nova godina. I onda se ja pokušavam sjetiti kada sam to vidjela kod Vječne vatre na ulazu prema Ferhadiji. U tom malom gradu ima mjesta bez pritisaka i prigovora“.

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)