U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu

Reis Kavazović predvodio dženazu namaz: 'Odlaskom gazije Hasana Čengića, BiH izgubila patriotu i borca'

Hronika 08.11.21, 13:49h

Reis Kavazović predvodio dženazu namaz: 'Odlaskom gazije Hasana Čengića, BiH izgubila patriotu i borca'
Posljednjem ispraćaju Čengiću prisustvovali su brojni predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života, delegacije, kao i mnogi koji su poštovali lik i djela rahmetli Čengića

 

 

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza namaz rahmetli Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine, koji je jučer u 64. godini života preselio na ahiret.

 

Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je tom prilikom kazao kako je danas dan tuge za sve Bošnjake, jer je odlaskom gazije Hasana Čengića, BiH izgubila patriotu i borca za njenu postojanost i cjelovitost.

 

- U čitavom životu Hasana Čengića pronalazimo puno djela koja govore o njegovoj nepokolebljivoj predanosti i privrženosti islamu. Čvrstina njegove vjere i dosljednost u prakticiranju bile su inspirativne za sve nas koji smo ga poznavali – rekao je reis Kavazović.

 

Naglasio je da je Hasan Čengić bio plemenit, dobar i ustrajan čovjek.

 

- Bio je hrabar i beskompromisan u borbi koja se vodila za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za naš narod. U tim borbama nije znao ustuknuti. U mnogim, nama znanim i neznanim borbama, učestvovao je na način koji je svojstven samo njemu - poručio je reis Kavazović.

 

Posljednjem ispraćaju Čengiću prisustvovali su brojni predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života, delegacije, kao i mnogi koji su poštovali lik i djela rahmetli Čengića.

 

Uime delegacija obratio se i član delegacije turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdoğana, i prvi zamjenik AK partije Numan Kurtulmuš, koji je pored ostalog rekao da je rahmetli Čengić bio čestit i dobar čovjek.

 

- Bio je veliki borac, čovjek koji je dao veliki doprinos u odbrani BiH. Svima nam je ostao u sjećanju, i ostat će kao čovjek koji je sa svojim prijateljem ramhetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem iskreno se borio u oslobađanju Bosne i Hercegovine - naglasio je Kurtulmuš, dodavši i da će Čengić biti upamćen kao veliki prijatelj Turske.

 

Drugi termin dženaze i ukop će se obaviti u Odžaku kod Ustikoline, na porodičnom mezarju Čengića, danas u 14.30 sati, gdje će dženazu predvoditi muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, saopćila je MINA.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI