Nakon što je imenovan za v.d. glavnog državnog tužioca

Milanko Kajganić smijenio Ozrenku Nešković: Evo ko je nova šefica Odjela za kriminal i korupciju!

Hronika 25.10.21, 15:55h

Milanko Kajganić smijenio Ozrenku Nešković: Evo ko je nova šefica Odjela za kriminal i korupciju!
Tužiteljica Nešković je jedan od aktera audiosnimka koji je 17. septembra 2021. godine objavljen u medijima, a čiju je autentičnost potvrdila Tadić koja je jedan od učesnika sastanka sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. Snimak je nastao u julu 2019. godine

 

V.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić razriješio je Ozrenku Nešković s pozicije šefice Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a imenovao je Dianu Kajmaković, potvrđeno je za Patriju iz Tužilaštva BiH.

 

Kajganić je prošle sedmice imenovan za v.d. glavnog tužioca nakon što je VSTV potvrdio premještaj Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice.

 

Inače, tužiteljica Nešković je jedan od aktera audiosnimka koji je 17. septembra 2021. godine objavljen u medijima, a čiju je autentičnost potvrdila Tadić koja je jedan od učesnika sastanka sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. Snimak je nastao u julu 2019. godine.

 

Do danas nije poznato ko je snimio taj razgovor koji je kompromitirajući za sve učesnike sastanka, a razgovor koji se vodi neprimjeren je funkcijama koje obavljaju. Nešković i Tadić na tom snimku navode da se ne može raditi "visoka korupcija".

 

Tako Tadić i Nešković sa Mehmedagićem razgovaraju o aktuelnim predmetima u Tužilaštvu BiH, tužiocima koji rade na predmetima, o provjerama diplome Osmana Mehmedagića, a on otkriva obavještajne i operativne podatke do kojih je došla OSA. Također upozorava Tadić da joj "cure" informacije iz Tužilaštva BiH, a da stručni saradnici nisu prošli sigurnosne provjere, a imaju pristup tužilačkim spisima. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI