Nakon pobune anesteziologa

Svi 'Malina respiratori' bi trebali biti povučeni sa KCUS-a

Hronika 05.04.21, 13:18h

Svi 'Malina respiratori' bi trebali biti povučeni sa KCUS-a
To je, kako se saznaje, odluka šefa Klinike hirurških disciplina Nermira Granova nakon sastanka koji je održan u toj ustanovi i zamjerki koje anesteziolozi ističu u pismu

 

Nakon internog pisma grupe anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u kojem između ostalog iznose zamjerke o efektivnosti tzv. “Malina respiratora”, kako nezvanično saznajemo, ti aparati bi trebali biti povučeni iz upotrebe u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19, piše Klix.


To je, kako se saznaje, odluka šefa Klinike hirurških disciplina Nermira Granova nakon sastanka koji je održan u toj ustanovi i zamjerki koje anesteziolozi ističu u pismu.


Na sastanku u Vladi Kantona Sarajevo danas je potvrđeno da je drugo pismo autentično i da je riječ o internoj komunikaciji. U tom pismu 17 anesteziologa (15 žena i dva muškarca) kao problem broj jedan ističu problem u radu respiratora ACM812A, a riječ je o respiratorima koje je za FBiH u aprilu prošle godine nabavila firma “Srebrena malina”.


“Oslanjanjući se na sve važeće preporuke za mehaničku ventilaciju pacijenata sa ARDS-om kod COVID-19 pacijenata koji preporučuju: VT 4-8ml/kg, plato pritisak <30 cmH20, visoke potrebne vrijednosti PEEP te visoke vrijednosti protoka kisika, aparati za mehaničku ventilaciju ACM812A svojim karakteristikama, prema našim saznanjima ne omogućavaju sprovođenje gore navedenih neophodnih postavki ventilacije. Naime ovi aparati ne posjeduju uopšte mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije te se uzimajući u obzir navedeno ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata. Potrebno je obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene osnovne parametre”, navedeno je između ostalog u pismu.

 

Vlada KS danas je tražila da federalna inspekcija izvrši nadzor i korištenje te opreme, ali je uprava KCUS-a to odbila.

 

Ukoliko je potvrđeno da je pismo autentično, bez obzira što je dio interne korespodencije javnost mora biti informisana o tvrdnjama iznesenim u tom pismu. A rečenice koje je grupa anesteziologa potpisala o neupotrebljivosti “Malina respiratora” su dovoljan alarm za propitivanje.


Identični raspiratori raspoređeni su i u druge bolnice širom Federacije BiH. Međutim na upite o tome da li se i kako koriste uglavnom dobijamo odgovore da bolnice još uvijek nemaju potrebe da koriste te aparate.


Podsjetimo Federacija BiH je prošle godine za 10,5 miliona KM kupila 100 takvih respiratora.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI