FOTO/ Vlada KS će tražiti da Federalna inspekcija uđe u KCUS

Forto: Sebija Izetbegović odbila sve zahtjeve, pismo anesteziologa autentično; Vranić: Razgovor je bio jako žustar

Front 05.04.21, 11:52h

Forto: Sebija Izetbegović odbila sve zahtjeve, pismo anesteziologa autentično; Vranić: Razgovor je bio jako žustar
Forto je rekao da su neke stvari dovedene u pitanje, ali da je rukovodstvo KCUS-a potvrdilo da je jedno pismo objavljeno ovog vikenda autentično, a to je ono drugo objavljeno

 

Nakon sastanka koji je u Vladi Kantona Sarajevo održan između njenih predstavnika i rukovodstva Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, premijer Edin Forto kazao je kako je direktorica Sebija Izetbegović odbila sve njihove zahtjeve.

 

- Mi smo tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i federalnog ministrarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onom što s KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni - rekao je Forto.

 

Forto je rekao da su neke stvari dovedene u pitanje, ali da je rukovodstvo KCUS-a potvrdilo da je jedno pismo objavljeno ovog vikenda autentično, a to je ono drugo objavljeno.

 

- Oni tvrde da se prvo objavljeno pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije - kazao je on.

 

Mi smo tražili da Federalna inspekcija uđe u KCUS što su oni odbili, dodao je.

 

- Mi ćemo danas tražiti od federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je tačno iz ovog pisma za koje su iz KCUS-a kazali da postoji - naveo je.

 

Forto je danas najavio hitnu sjednicu Vlade KS zbog stanja na KCUS-u.

 

sastanak-sebija-izetbegovic-ministar-haris-vranic

 

Vranić: Razgovor trajao više od dva sata

 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na momente bio jako žustar.

 

- Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak za koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas -  rekao je Vranić.

 

Dodao je da se u narednom periodu mora uspostaviti dosta bolja komunikacija s KCUS-om.

 

- I da se na neki način mora vratiti u pravne tokove i da prestane biti zatvorena tvrđava zdravstvenog sistema unutar Kantona Sarajevo - poručio je.

 

VEZANI TEKST: Novo pismo anesteziologa s KCUS-a: Stanje je haotično, respiratori ne valjaju, higijena loša, organizacija katastrofalna

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI