Inicijativa Naše stranke

Jedanaest mjera za suzbijanje posljedica pandemije: Proglasiti stanje nesreće na teritoriji BiH

Front 18.03.21, 13:19h

Jedanaest mjera za suzbijanje posljedica pandemije: Proglasiti stanje nesreće na teritoriji BiH
Iz Naše stranke traže intenziviranje aktivnosti na osiguranju vakcina potrebnih za imunizaciju adekvatnog procenta stanovništva FBiH i donošenje odluke kojom se izdvaja najmanje milion KM za specifičnu namjenu nabavke lijekova koji tretiraju oboljenja uzrokovana virusom SARS COV-2

 

Klub zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je inicijativu kojom traži od tog doma da sugeriše Vijeću ministara BiH da pokrene proceduru za donošenje Odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Također, traže usvajanje zaključka kojim Zastupnički dom obavezuje Vladu FBiH da usvoji 11 mjera za suzbijanje posljedica pandemije hitno, među kojima je donošenje odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, te da na 20. redovnu sjednicu Predstavničkog doma u zakonodavnu proceduru uputi Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

 

Smatraju da u sklopu navedenog prijedloga zakona, a nakon žurno provedenih konsultacija sa socijalnim partnerima, treba predvidjeti model smanjenja, ukidanja ili privremenog blokiranja nameta na poslovanje u Federaciji BiH, kao i donijeti mjere/naredbe istovjetne onima koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva kako bi se ispravila prethodno napravljena proceduralna greška zbog koje ih je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

 

Nadalje, traže intenziviranje aktivnosti na osiguranju vakcina potrebnih za imunizaciju adekvatnog procenta stanovništva FBiH i donošenje odluke kojom se izdvaja najmanje milion KM za specifičnu namjenu nabavke lijekova koji tretiraju oboljenja uzrokovana virusom SARS COV-2.

 

Od Vlade očekuju da kliničkim centrima i bolnicama u FBiH koje tretiraju oboljele od COVID-19 pošalje zahtjev za vanredno trebovanje medicinske opreme i osoblja na osnovu predikcije potreba za naredna dva mjeseca i za te potrebe donese odluku o izdvajanju interventnih sredstava, a da institutima koji se bave rutinskim praćenjem postojećih virusa pošalje zahtjev za trebovanje opreme i materijala neophodnih za sekvencioniranje i na osnovu istih donese odluku kojom se izdvajaju sredstva za provođenje redovnog praćenja postojećih virusa.

 

- Potrebno je da Vlada FBiH za 20. redovnu sjednicu Zastupničkog doma pripremi cjelovitu informaciju o broju socijalno ugroženih porodica i djece, kao osnovu za set mjera dodatne socijalne pomoći, a da na već zakazanu 20. redovnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dostavi revidiran i detaljan plan rapidne imunizacije - saopćeno je iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI