FOTO/ ZAVRŠNICA U SARAJEVU

Veliko finale 10. Sportskih igara mladih: Takmičenja, osmijesi, medalje, zabava...

Sport 05.10.20, 11:12h

Sarajevo je u periodu od 29.9. do 01.10. bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Igara

 


Nakon više od stotinu dana putovanja i takmičenja širom Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je krajem prošle sedmice završeno i Veliko državno finale Plazma Sportskih igara mladih. Igre su zajedno sa djevojčicama i dječacima iz svih dijelova naše države, kroz takmičenja, druženja i zabavu proslavile svoj deseti rođendan.


Sarajevo je u periodu od 29.9. do 01.10. bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Igara. Zbog epidemiološke situacije, održavanjem polufinalnih regionalnih turnira u okviru BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti, broj finalista je smanjen u odnosu na sve prethodne godine. Učesnici takmičenja u pojedinačnim sportovima svoje medalje su dobili po okončanju takmičenja u svom gradu, a na Veliko finale u Sarajevo doputovali su predstavnici u ekipnim sportovima: malom nogometu, odbojci, košarci i rukometu.


U okviru finalnog takmičenja svi učesnici su nastavili učiti o važnosti poštivanja različitosti i fair playu na terenu, kroz projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, kojeg Igre realiziraju uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.


Coca-Cola Cup, takmičenje u malom nogometu za dječake i djevojčice koji su 2005. godište i mlađi, već osmu godinu zaredom se održava u BiH. Ove godine održan je u 30 bh. gradova, a nakon polufinalnih turnira, 12 najboljih ekipa u kategoriji dječaka i pet u kategoriji djevojčica izborilo je plasman na završno takmičenje u Sarajevu. Ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children. Direktan prenos finalnih susreta najboljih ovogodišnjih ekipa, realiziran je na SK2 kanalu, a pobjednici ovogodišnjeg takmičenja u malom nogometu u kategoriji 2005. godište i mlađi su ekipe NK „Natron“ iz Maglaja i SKF 2000 iz Sarajeva.


„S obzirom na ovogodišnju konkurenciju i odlične ekipe, zaista smo presretni što smo osvojili prvo mjesto. Vjerovali smo da možemo dobro odigrati i nositi se sa svima, ali nismo mogli ni zamisliti da ćemo osvojiti zlatnu medalju“, izjavio je Edib Mujanović, igrač NK Natron i najbolji igrač ovogodišnjeg Coca-Cola Cup finalnog takmičenja.


Kada je riječ o Poli Cupu, takmičenju u malom nogometu za 2009. godište, u finalnom susretu sastale su se ekipe ŠN „Limači“ iz Čapljine i NK „Zvijezda“ iz Gradačca. Iako su dječaci iz ŠN „Limači“ slovili za favorita, s obzirom da iz prethodnih godina imaju osvojene tri zlatne medalje sa ovog takmičenja, odlična ekipa NK „Zvijezda“ savladala ih je u ovogodišnjoj finalnoj utakmici rezultatom 4:1.


Ovogodišnje finale Plazma Cupa, takmičenja u odbojci, donijelo je mnogo zanimljivih susreta, dobrih poena i neizvjesnosti, a poen razlika je u mnogim utakmicama odlučivala pobjednike. Po okončanju grupnih faza takmičenja, finalnu utakmicu igrale su djevojčice iz ekipa ŽOK „Bimal Jedinstvo“ iz Brčkog i OK „Panter“ iz Doboja, a malo spretnije i sretnije su bile odbojkašice iz Doboja, koje su u konačnici osvojile prvo mjesto. Medalju za treće mjesto osvojila je ekipa ŽOK „Crvena Zvijezda“ iz Obudovca, koja je savladala ekipu OK „Kula“ iz Gradačca.


„Drago nam je što smo potvrdile uspjeh prethodne generacije igračica našeg kluba, koje su prošle godine osvojile zlatnu medalju. Sretne smo, super smo se zabavile na finalu i već se radujemo sljedećim takmičenjima Igara“, rekla je Barbara Marić iz ekipe OK „Panter“ Doboj.
 

Osvajači finalnog takmičenja Kinder Joy of moving Cupa, košarkaškog takmičenja, su ekipe „Lavice“ iz Brčkog, u kategoriji djevojčica, te „Richmond Park“ iz Sarajeva, u kategoriji dječaka. „Lavice“ su bile uspješnije od prošlogodišnjih osvajačica, djevojčica iz ekipe „Žuta podmornica“ iz Zenice, dok su dječaci iz ekipe „Richmond Park“ savladli KK „Promo“ iz Donjeg Vakufa u borbi za zlatnu medalju u kategoriji dječaka. Treća mjesta i bronzanu medalju osvojile su ekipe „Kenguri“ iz Srebrenice i „Wonder girls“ iz Gračanice.


Posljednje finalne utakmice na završnici Plazma Sportskih igara mladih odigrali su rukometaši i rukometašice u okviru ovogodišnjeg Podravka Cupa. Najbolji rukometaši su dječaci iz ekipe „Junior Street Boys“ iz Maglaja, koji su u borbi za prvo mjesto savladali dječake iz RK „Sloboda“ iz Tuzle. Zlatnu medalju u kategoriji djevojčica osvojile su rukometašice iz ŽRK „Sloga“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, pobjedivši u finalnom susretu ekipu RK „Lokomotiva“ iz Mostara.


Igre će svoje ovogodišnje aktivnosti nastaviti kroz BH Telecom SIM Turneju radosti. Sve dosadašnje aktivnosti Igara realizirane su uz dogovor i saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija, a od razvoja epidemiološke situacije u BiH, Srbiji i Hrvatskoj zavisit će održavanje regionalne završnice Sportskih igara mladih.

 

(DEPO PORTAL7BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI