'Gotovo sigurno pobjegao iz laboratorija'

Zapanjujuća teza virologa: Koronom su još 2012. bili zaraženi rudari u Kini, virus se nije prvi put pojavio u Wuhanu

Hronika 17.08.20, 08:02h

Zapanjujuća teza virologa: Koronom su još 2012. bili zaraženi rudari u Kini, virus se nije prvi put pojavio u Wuhanu
‘U oknu rudnika strašno je zaudaralo, kao u paklu. Pećina je bila zatrpana izmetom šišmiša‘, rekla je kineska virologinja

 

 

Izvorište zaraze koronavirusom možda nisu mokre tržnice Wuhana nego kineski rudnik udaljen 1600 kilometara od grada u kojemu je izbila epidemija.

 

Virolog Jonathan Latham i molekularna biologinja Allison Wilson, koji rade za neprofitnu ogranizaciju Bioscience Resource Project u Ithaci, došli su do zanimljivog otkrića prevodeći magistarski rad jednog kineskog liječnika. Na 66 stranica opisao je liječenje rudara koji su se 2012. razboljeli u rudniku, a uzorke njihova tkiva slao je na wuhanski Institut za virologiju na analizu.

 

- Dokaz koji smo pronašli potaknuo nas je da ponovno razmotrimo sve što znamo o izvorištu zaraze koronavirusom, napisali su Latham i Wilson u studiji koju su 15. jula objavili na svojoj web stranici.

 

Latham je izjavio za New York Post kako smatra da je virus gotovo sigurno pobjegao iz laboratorija u Wuhanu.

 

U aprilu 2012. godine, šestero rudara u rudniku Mojiang u pokrajini Yunnan na jugozapadu Kine razboljeli su se nakon što su 14 dana čistili izmet šišmiša. Trojica su umrla. U svom magistarskom radu Li Xu, koji je liječio rudare, opisuje kako su rudari imali visoku temperaturu, suhi kašalj, bol u mišičima i ponekad glavobolju, a sve su to simptomi koji se danas povezuju s Covidom-19.

 

Način liječenja bolesnih rudara bio je sličan tretmanu ljudi oboljelih od Covida - respirator, steroidi, antibiotici i razrjeđivači krvi. Nakon što rudari testirani na hepatitis, groznicu dengue pa čak i HIV, a rezultati su bili negativni, liječnik je konzultirao razne specijaliste iz cijele Kine, uključujući Zhonga Nanshana, čovjeka koji je odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju epidemije SARS-a 2003.

 

- To ukazuje da je bolest šestorice rudara predstavljala veliku zabrinutost i smatralo se da je SARS koronavirus uzročnik bolesti, napisali su Latham i Wilson.

 

Institut u Wuhanu je analizom uzoraka tkiva zaključio da je izvor zaraze vjerovatno od kineskog šišmiša, navodi se u radu.

 

Latham i WIlson vjeruju da se virus u organizmu rudara razvio u Sars Cov-2, neobični patogen koronavirusa koji se lako prenosi među ljudima te da su uzorci nekako pobjegli iz laboratorija prošle godine i uzrokovali pandemiju neviđenih razmjera.

 

Iako su naučnici u laboratoriju u Wuhanu uzeli uzorke koronavirusa od šišmiša u istom rudniku, propustili su uvidjeti povezanost s događajima 2012, rekao je Latham za New York Post.

 

Shi Zhengli, virologinja iz wuhanskog laboratorija, poznata kao 'žena šišmiš' zbog opsežnog istraživanja o koronavirusu koji potječe od šišmiša, izjavila je u junu za Scientific American da su rudari preminuli od gljivične infekcije. Istaknula je da bi bilo pitanje vremena kada bi se rudari zarazili koronavirusom da rudnik nije odmah zatvoren.

 

- U oknu rudnika strašno je zaudaralo, kao u paklu. Pećina je bila zatrpana izmetom šišmiša, rekla je.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI