Ušli u treću fazu

Dr. Fauci prvi put spomenuo dva datuma za vakcinu protiv korone: 'Ovo je stvaranje istorije, svjetski rekord!'

Hronika 28.07.20, 10:22h

Dr. Fauci prvi put spomenuo dva datuma za vakcinu protiv korone: 'Ovo je stvaranje istorije, svjetski rekord!'
U različitim fazama razvoja se nalazi više od 150 potencijalnih vakcina, od čega se s 20-ak već provode klinička ispitivanja na ljudima

Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak da su ušle u treću fazu testiranja vakcina za Covid-19 na po 30 hiljada sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu upotrebu do konca ove godine.

 

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će efikasna vakcina zaustaviti pandemiju.

 

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcina, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvana mRNA vakcina "uči" imunološki sistem prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.

 

Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara.

 

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji vakcina za 50 miliona ljudi, pokaže li se da je učinkovito.

 

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

 

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se vakcina pokaže sigurnom i učinkovitim, mogla imati spremne desetke miliona doza.

 

Pfizer je saopćio da bi, ukoliko testiranje bude uspješno, mogao već u oktobru zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepiva za 50 miliona pacijenata.

 

Pfizer planira do konca 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza vakcina, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

 

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije novembra.

 

- Ovo je stvaranje povijesti, zasigurno svjetski rekord - rekao je vodeći američki epidemiolog i prvi put progovorio o mogućim datumima kada će vakcina ugledati svjetlo dana.

 

- Ne bi isključio 'oktobarsko iznenađenje'. Da, moguće je da sve bude gotovo već u oktobru, ali puno realnija opcija je novembar. Tada bi mogli dobiti i sve dozvole.

 

Ipak, važno je napomenuti da dr. Fauci nije rekao da će vakcina biti dostupna za distribuciju u oktobru ili u novembru, već samo da će dobiti potvdu da funkcionira.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI