Dok broj novozaraženih u SAD-u i dalje raste

Wall Street pao nakon snažnog rasta posljednjih dana, ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta

Biznis Klub 08.07.20, 11:18h

Wall Street pao nakon snažnog rasta posljednjih dana, ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta
Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovinom marta pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka

 

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta prethodnih dana, dok broj novozaraženih koronavirusom u SAD-u i dalje raste.

 

Dow Jones skliznuo je 396 bodova ili 1,51 posto, na 25.890 bodova, dok je S&P 500 pao 1,08 posto, na 3.145 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 10.343 boda.

 

Nakon pet dana rasta, S&P 500 jučer je pao jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.

 

- Za tržište je zdravo da se malo povuče. Čak i veći pad cijena bio bi dobar jer je puno nesigurnosti na tržištu. Vjerojatno će slijediti još dobitonosnih prodaja i nestabilnosti, nakon nevjerojatnog rasta cijena od ožujka - kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

 

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovinom marta pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

 

Zahvaljujući tome, na američkim se burzama Nasdaq indeks kreće na najvišim razinama u povijesti, dok je S&P 500 od polovice ožujka skočio više od 40 posto.

 

I to, premda broj novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i dalje snažno raste, što bi moglo narušiti proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti i usporiti oporavak gospodarstva.

 

„Zabrinutosti zbog rasta novozaraženih narušavaju povjerenje ulagača u to da će se gospodarstva brzo ponovno otvoriti i brzo oporaviti od recesije”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Leuthold Group.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,53 posto, na 6.189 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 posto, na 12.616 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 5.043 boda.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI