VIDEO/ Slučajno ili namjerno

Iranci su ruskom raketom srušili ukrajinski avion: 'New York Times' objavio snimak, pogledajte!

Front 10.01.20, 08:04h

Iranci su ruskom raketom srušili ukrajinski avion: 'New York Times' objavio snimak, pogledajte!
Na putu prema aerodromu avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times

 

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac.

 

Tri službenika su rekla kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak.

 

Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno.

 

Newsweek je priču objavio prvi, a u međuvremenu je prenose i RT, AP, AFP, CNN i BBC, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika koji kažu da je vrlo vjerovatno kako je avion oboren raketom. Dužnosnici se pozivaju na američke obavještajce.

 

Pentagon bez službenog komentara

 

Kako javlja Reuters, američki dužnosnik je objavio kako su američki sateliti detektirali lansiranje dva projektila nedugo prije pada aviona, prije čega je došlo do eksplozije.

 

Vjeruju kako je rušenje aviona bilo slučajno, javlja Reuters.

 

Jedan američki obavještajac je uvjeren kako je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, javlja CBS.

 

Pentagon i dalje ne daje službeni komentar.

 

Projektili bili aktivni nakon napada?

 

Newsweek javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

 

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sisteme protuzračne odbrane u slučaju da dođe do američkog protuudara.

 

Newsweek je kontaktirao američko centralno zapovjedništvo, ali su odbili komentirati situaciju.

 

New York Times objavio snimku trenutka udara rakete u avion

 

Američke novine The New York Times (NYT) objavile su kako su došle do videozapisa u kojem se vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen blizu zračne luke u Teheranu.

 

Na snimci koju je objavio NYT navodno se vidi kako projektil pogađa objekt na nebu, otprilike u isto vrijeme kada je iznad tog područja letio ukrajinski avion. Nakon toga dolazi do manje eksplozije, ali, kako tvrdi NYT, avion pritom ne eksplodira već nastavlja s letom sljedećih nekoliko minuta i okreće se prema zračnoj luci.

 

Na putu prema aerodromu avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times.

 

Istu videosnimku objavio je i CNN koji je naglasio kako za sada ne može provjeriti autentičnost videozapisa, ali da zgrade u njemu nalikuju onima u predgrađu Parand, blizu kojeg se srušio avion.

 

Videozapis je CNN-u i New York Timesu poslao Nariman Gharib. CNN je od njega zatražio više informacija o tome ko je snimio videozapis i kako je do njega došao, ali za sada nije dobio odgovor.

 

 

Oglasili se iz Irana, sve negiraju

 

Šef Iranske civilne avijacije dovodi u pitanje američke optužbe da je Iran greškom srušio ukrajinski avion koji je pao nedugo nakon polijetanja iz Teherana.

 

“Da je raketa pogodila projektil, radilo bi se o slobodnom padu”, rekao je Ali Abedzadeh za CNN.

 

Rekao je da je avion bio u zraku pet minuta.

 

“Pilot se pokušao vratiti, ali nije uspio”, dodao je.

 

“Kako avion može pogoditi projektil ili raketa, a da se potom pilot proba vratiti na aerodrom”, pitao je Abedzadeh CNN.

 

Iran je pozvao SAD da bude prisutan tokom istrage avionske nesreće. Voditelj Iranskog istražnog odbora Hassan Rezaeifar saopćio je da je pozvao Sjedinjene Države "kao proizvođača Boeinga da budu prisutne" dok odbor istražuje pad zrakoplova.

 

Iran traži pomoć za dekodiranje crnih kutija: Kakav god rezultat dale, pokazat ćemo ga svijetu

 

Iz Iranske civilne avijacije su poručili za CNN kako će trebati vanjsku pomoć pri dekodiranju crnih kutija.

 

“Općenito govoreći, Iran ima potencijal i znanje za to. Svi to znaju. Ali ove crne kutije su jako oštećene. Naši stručnjaci su došli razgovarati sa stručnjacima koji su danas došli iz Ukrajine. Sutra će skupa početi dekodirati podatke”, rekao je.

 

Dodao je još i da će, ako se ispostavi da nemaju dovoljno opreme, zatražiti opremu od Francuske ili Kanade.

 

“Kakav god rezultat bio, objavit ćemo ga svijetu", poručio je.

 

Trudeau se obratio javnosti

 

Sa zakašnjenjem od 40-ak minuta presicu za medije je održao kanadski premijer Justin Trudeau.

 

Rekao je najprije kako misli na porodice, na žrtve te sve koji žaluju.

 

“Ono što se dogodilo je tragedija koja je pogodila Kanadu i svijet”; rekao je Trudeau i dodao još jednom kako je Kanada tu uz sve koji su ožalošćeni.

 

Potom je progovorio o mogućim razlozima za pad aviona.

 

“Došlo je do važnih razvoja situacije za koje bi svijet trebao znati. Imamo informacije iz više izvora koji indiciraju da je avion srušila iranska raketa zemlja-zrak. Rušenje možda nije bilo namjerno. Ovo zahtijeva daljnju istragu te surađujemo kako bismo utvrdili razlog pada”, rekao je.

 

"Kanađani imaju pravo znati odgovore. Ja želim odgovore. Ova vlada neće mirovati dok to ne dobije", rekao je Trudeau.

 

Dodao je kako je ministar vanjskih poslova razgovarao s iranskim kolegom te naglasio kako je potrebna suradnja.

 

Potom je Trudeau rekao kako je razgovarao s ukrajinskim i nizozemskim kolegama te s predsjednikom Macronom koji mu je ponudio pomoć.

 

Trudeau odbio komentirati ulogu SAD-a u avionskoj nesreći

 

Kanadski premijer Justin Trudeau izbjegao je odgovor na pitanje o ulozi SAD-a u padu ukrajinskog aviona.

 

"Dokazi ukazuju na to da je avion srušila raketa, ali moramo provesti cjelovitu i detaljnu istragu kako bismo utvrdili što se točno dogodilo“, odgovorio je Trudeau na pitanje koliku je ulogu u ovoj nesreći imao SAD s obzirom na napetost u regiji.

 

"Još je prerano za iznošenje bilo kakvih zaključaka", dodao je.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI