Istraga pada ukrajinskog aviona u Iranu

Misterija se nastavlja: Fotografija koja kruži internetom izazvala histeriju, priču još više zakuhao visoki zvaničnik iz Kijeva

Hronika 09.01.20, 16:26h

Misterija se nastavlja: Fotografija koja kruži internetom izazvala histeriju, priču još više zakuhao visoki zvaničnik iz Kijeva
Visoki dužnosnik iz Kijeva tvrdi da je mogući razlog i ruski projektil, eksperti su prilično skeptični

 

Visoki ukrajinski zvaničnik Oleksij Danilov izjavio je da će istražitelji iz njegove države proučiti niz potencijalnih razloga za pad putničkog aviona Ukraine International Airlinea u Iranu, u kojem je poginulo svih 176 putnika i članova posade, piše Guardian.

 

Kao moguće razloge pada spomenuo je sudar s dronom, eksplozivnu napravu koju su mogli postaviti teroristi i najvažnije - udar projektila.

 

Pritom se Danilov poziva na neprovjerene informacije koje kruže društvenim mrežama, a prema kojima su pokraj ostataka aviona pronađeni i ostaci ruskog projektila, navodno lansiranog iz raketnog sistema Tor. Te su glasine počele kružiti zbog fotografije s mjesta nesreće koja navodno pokazuje ostatke projektila, što također nije potvrđeno.

 

- Naša komisija trenutno s iranskim vlastima dogovara put na mjesto pada aviona i tamo će tražiti i eventualne ostatke ruskog projektila. Pritom će nam dobro doći iskustvo koje smo stekli istražujući napad proruskih pobunjenika na avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 u Ukrajini - poručio je Danilov preko Facebooka u četvrtak.

 

Danilov, međutim, nije priložio nikakve dokaze koji bi potvrdili mogućnost da je ukrajinski Boeing srušen projektilom, a dodao i da se eksplozija jednog od motora, kao rezultat kvara, istražuje kao jedan od potencijalnih uzroka pada aviona.

 

Eksperti skeptični o projektilu

 

Da ukrajinske vlasti istražuju više potencijalnih uzroka pada potvrdio je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij, ali je pritom zamolio sve uključene da se suzdrže od špekulacija. S druge strane, vlasti u Iranu su kao uzrok pada navele tehničke probleme, za koje kažu da su nastupili nedugo nakon polijetanja aviona iz Teherana u 6:13 sati u srijedu.

 

Dodatnu konfuziju u avionsku nesreću unijela je i činjenica da je Iran nekoliko sati ranije projektilima napao dvije vojne baze u Iraku u kojima su stacionirane američke trupe, zbog čega su neki zaključili da su dva događaja potencijalno povezana. No, ni za te tvrdnje zasad nema nikakvih dokaza.

 

Prema stručnjacima za avijaciju, ali i sigurnosnim ekspertima, malo je vjerovatno da je avion oboren projektilom, a da pritom nisu ostali nikakvi tragovi koji bi na to ukazali. Prema njima, ovaj pad aviona je najvjerovatnije rezultat "tragičnog spleta okolnosti".

 

 - Da bi se oborio takav avion, to jest da bi mu se nanijela katastrofalna šteta, potreban je prilično velik projektil "zemlja-zrak", a za to nema dokaza. Osim toga, bilo bi vrlo teško sakriti bateriju raketnog sistema koji može ispaliti takav projektil - rekao je za Guardian Justin Bronk s instituta Royal United Service.

 

Što će otkriti crne kutije?

 

Prema prvim rezultatima istrage koju su pokrenuli Iranci, pilot aviona nije zatražio pomoć, ali se pokušao okrenuti prema aerodromu u trenutku kad je padao.  Svjedoci su pak rekli da su vidjeli avion koji je bio u plamenu još tokom leta.

 

Vrlo važno je za istragu i to da su obje crne kutije pronađene, iz kojih bi istražitelji mogli rekonstruirati zadnje trenutke prije pada aviona. U prvih mah iz Irana su došle poruke da crne kutije neće predati Boeingu ili američkim zrakoplovnim službama, ali da će Ukrajincima dati puni uvid u istragu,

 

No, šef Iranske agencije za avijaciju Ali Abedzadeh u četvrtak je rekao da su navodi iz iranskih medija o tome da se crne kutije neće poslati izvan države - pogrešne.

 

Inače, avion Boeing 737-800 koji je pao pokraj Teherana pripada istoj "porodici" aviona kao i famozni 737 Max 8, koji su Amerikanci prizemljili nakon što su se dva aviona tog tipa srušila, pri čemu je poginulo 346 ljudi.

 

Inače zadnji servis na palom avionu bio je samo dva dana prije tragične nesreće.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI