FOTO RAPORT SA PREMIJERA PREDSTAVE 'PRAH'

Publika glumce četiri puta vraćala na bis: Potpuno ludilo u Centru za kulturu u Sarajevu

Kultura 01.11.19, 16:10h

Ovu duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, direktoru Altteatra, koji sinoć nije krio oduševljenje reakcijom publike

 


U prepunoj sali Centra kulture i mladih Općine Centar sinoć je premijerno izvedena predstava “Prah” u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban.


Novi projekat Altteatra nastao u koprodukciji sa CKM-om teatasku scenu u Jelićevoj sinoć je ispunio do posljednjeg mjesta, a oduševljenje predstavom publika je pokazala višeminutnim aplauzom koji je glumce čak četiri puta vraćao na bis.


Ovu duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, direktoru Altteatra, koji sinoć nije krio oduševljenje reakcijom publike.

 
- Predstavu sam gledao danima na probama i čekali smo premijeru da vidimo reakciju publike. Nismo ni mogli predvidjeti da će toliko pozitivno reagirati i jako sam sretan. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje deceniju - izjavio je Vidak, u čijoj produkciji je nastao i legendarni komad „Dame biraju“ koji će biti izveden 1.12. u dvorani „Mirza Delibašić“ u sklopu proslave 50. rođendana Skenderije.

 
„Prah“ je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, zatečeni su iznenadnim dobitkom na lotu koji bi mogao biti rješenje svih problema. Preispituju se, suočavaju sa mogućim prednostima ali i posljedicama iznenadnog bogatstva kroz strah, sreću, euforiju i tako publiku do samog kraja drže u neizvjesnosti. Dvije generalne probe izvedene su pred prijateljima glumaca kako bi osjetili povezanost sa publikom, ali reakcije u sali nadmašile su očekivanja.


- Večeras je bilo izvan svih očekivanja. Publika je jako lijepo reagirala na dijelove koje smo pikirali ali i na neke druge gdje nismo očekivali reakciju i to je sjajno. Pljesak na kraju, koji nije bio kurtoazan, već srčan i ljudski, je pokazao koliko je predstava dobra i uspješna - rekla je Boban.  


Rekacije publike dirnule su i Mirsada Tuku, koji je kazao kako je veoma sretan radi uspješne premijere.

 
- Rijetko kada budem ovako sretan i zadovoljan kao večeras, publika je divno reagovala. Od samog početka predstave imali smo interakciju sa publikom - izjavio je Tuka.

 
Naredna igranja predstave u Sarajevu planirana za noći vikenda već su rasprodana. Planirana su i gostovanja širom BiH, a prvo je 13.11. u Narodnom pozorištu Mostar, 21.11. u Bosanskonskom narodnom pozorištu Zenica te 22.11. u Narodnom pozorištu Tuzla. Nakon toga ekipa „Praha“ odlazi i na gostovanja u regionu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI