do 6. oktobra u meeting pointu

Filmom o Janu Palachu otvoren V4 Filmski Festival

Mediji 04.10.19, 08:28h

Filmom o Janu Palachu otvoren V4 Filmski Festival
Palach je učestvovao u demonstracijama protiv invazije, pokušavajući biti aktivan, ali biva razočaran pasivnošću društva

 

Projekcijom češkog filma "Jan Palach" režisera Roberta Sedláčka koji u toj drami istražuje kako se dvadesetogodišnji student pretvorio u ljudsku baklju i šta ga je na to navelo, otvoren je "V4 Film Festivala" u Sarajevu.

 

Taj film premijerno je prikazan na 50. godišnjicu invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku. Palach, jedna od najtajanstvenijih osoba češke historije, 16. januara 1969. godine zapalio se na Vacvalskom trgu u Pragu u znak protesta protiv sovjetske okupacije Čehoslovačke.

 

Palach je učestvovao u demonstracijama protiv invazije, pokušavajući biti aktivan, ali biva razočaran pasivnošću društva.

 

Festival koji će biti održan do 6. oktobra u kinu "Meeting Point" organiziraju ambasade četiri evropske zemlje koje pripadaju Višegradskoj grupi (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska).

 

Zamjenica ambasadora Češke Republike u Bosni i Hercegovini Soňa Ubović pročitala je govor ambasadora Jakuba Skalníka u kojem je naglasio da se radi o filmovima koji dolaze iz radionice savremenih umjetnika te četiri zemlje.

 

Napomenuo je da je kinematografija oduvijek bila važan dio identiteta tih zemalja, a svjetsku slavu i priznanje osvojila je još za vrijeme komunističkog ugnjetavanja, postavljajući ogledalo na stanje društva i nudeći kritiku apsurdnosti tog vremena.

 

- Mnogi umjetnici su se našli na crnoj listi, a brojni filmovi završili su u trezoru za cenzurirana djela. Ta djela svoj put do publike našla su tek poslije 1989. godine nakon što su se ove zemlje oslobodile totalitarnih režima - podsjetio je ambasador.

 

Nakon političkih promjena u prvim godinama, dodao je ambasador, kultura se susretala sa egzistencijalnim problemima, ali uspjela je sve prepreke ne samo savladati nego i predstaviti novu generaciju režisera, kamermana, producenata i glumaca.

 

U okviru festivala u petak će biti prikazan mađarski film "Trezor", dok će 5. oktobra posjetitelji moći pogledati slovački film "Povjerljivi neprijatelj", a festival će zatvoriti poljski film "Bogovi". Ulaz na projekcije je besplatan.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI