EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE SA LICA MJESTA

Cure prva imena uhapšenih u akciji 'Orka': Evo ko je vođa kriminalne grupe, a pogledajte i šta je sve policija pronašla...

Hronika 12.09.19, 11:05h

Cure prva imena uhapšenih u akciji 'Orka': Evo ko je vođa kriminalne grupe, a pogledajte i šta je sve policija pronašla...
Grupa se, između ostalog, sumnjiči za napade na transporte novca, razbojništva u tržnim centrima, poput onog u Bingu u Mostaru, te benzinskim pumpama, kao i pljačke bankomata

 

 


Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnih sati započeli su s realizacijom operativne akcije “Orka” na području Federacije BiH.


Službenici FUP-a vrše pretrese na području Mostar, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva, Istočnog Sarajeva. Osumnjičeni će biti u toku dana lišeni slobode i dovedeni u službene prostorije zbog dalje obrade.


Kako saznaje Hayat.ba, uhapšeno je 14 osoba, a među njima i Rahman Begluk, koji je označen kao vođa ove kriminalne grupe.


Podsjetimo, Begluka su pripadnici FUP-a hapsili i krajem 2017. godine u akciji ‘Shark’ zbog djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima razbojništvo, teške krađe i zloupotreba opojnih droga.


Do sada je ova grupa imala materijalnu korist oko milion KM, a napravila je materijalnu višemilionsku štetu privrednim subjektima.


Grupa se, između ostalog, sumnjiči za napade na transporte novca, razbojništva u tržnim centrima, poput onog u Bingu u Mostaru, te benzinskim pumpama, kao i pljačke bankomata.

 

Pripadnici FUP-a pronašli su oružje, eksploziv i drugu opremu korištenu za izvršenje krivičnih djela. Hayat.ba je došao u posjed ekskluzivnih fotografija, koje su nastale prilikom hapšenja i oduzimanja predmeta, a možete ih pogledati ovdje.

 

akvija-orka-kljesta

 

Kako javlja Fena, u sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, Republika Srpska, te je lišeno slobode 14 osoba: R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

 

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

 

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. - 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 krivičnih djela razbojništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Naslovna fotografija:Arhiv)

BLIN
KOMENTARI