velika policijska akcija 'orka'

FUP hapsi po FBiH: Kriminalci tokom zatvorskog dopusta pljačkali tržne centre, maskirani i naoružani dugim cijevima

Hronika 12.09.19, 08:39h

FUP hapsi po FBiH: Kriminalci tokom zatvorskog dopusta pljačkali tržne centre, maskirani i naoružani dugim cijevima
Službenici FUP-a vrše pretrese na području Mostara, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. U akciji su uhapšeni pripadnici organizirane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima razbojništvo, teška krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

 

U akciji "Orka" od jutros je uhapšeno trinaest osoba dok se jedna osoba nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj, potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave policije (FUP) Marina Zović.

 

Dodala je da se pretresi vrše još uvijek na određenim lokacijama.

 

- Do sada je pronađena veća količina eksploziva, oružje, određena sredstva koja su korištena za izvršenja krivičnih djela - navela je Zović.

 

Policijski službenici FUP-a od ranih jutarnih sati započeli su s realizacijom operativne akcije "Orka" na području Federacije BiH.

 

Službenici FUP-a vrše pretrese na području Mostara, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. U akciji su uhapšeni pripadnici organizirane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima razbojništvo, teška krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

 

- Radi se o o organiziranoj kriminalnoj grupi od 14 članova koja se unazad pet godina dovodi u vezu s napadima na transporte novca, tržne centre, pljačke benzinskih pumpi. Pored toga vrši neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i vrši tešku krađu putničkih motornih vozila - kazala je Zović.

 

Dodala je da je "do sada ova grupa imala materijalnu korist oko milion KM, a napravila je materijalnu višemilionsku  štetu privrednim subjektima".

 

(FENA/mr/Foto: Arhiv)

BLIN
KOMENTARI