Obnova voznog parka

Vlada KS diže kredit od 15 miliona eura za nabavku trolejbusa: 'Sarajevo će dobiti javni prevoz po evropskim standardima'

Hronika 15.08.19, 16:31h

Vlada KS diže kredit od 15 miliona eura za nabavku trolejbusa: 'Sarajevo će dobiti javni prevoz po evropskim standardima'
Cilj je i da se realizacijom ovog projekta podigne kvalitet javnog linijskog prevoza putnika na nivo evropskih standarda, zaštiti okoliš, unaprijedi sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u saobraćaju, te poveća ekonomska konkurentnost, rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta

 

 

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 33. sjednice utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju Projekta "Javni prevoz Sarajevo", te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

 

- Radi se o 15 miliona eura zajma kod pomenute banke, a sa kojom su pregovori o realizaciji ovog iznosa održani krajem prošlog mjeseca, pri čemu su usaglašeni tekstovi nacrta tri ugovora. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, uz grace period od dvije godine - objasnio je ministar finansija Amel Kovačević.

 

Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih električnih trolejbusa, jer je jedan od primarnih ciljeva ove Vlade unapređenje i razvoj infrastrukture javnog prevoza u KS, i to kroz pristup nabavke ekološki prihvatljivih vozila.

 

- Cilj je i da se realizacijom ovog projekta podigne kvalitet javnog linijskog prevoza putnika na nivo evropskih standarda, zaštiti okoliš, unaprijedi sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u saobraćaju, te poveća ekonomska konkurentnost - istakao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

 

Nakon donošenja te odluke slijedi potpisivanje supsidijarnog sporazuma sa Federacijom Bosne i Hercegovine kojim će zaduženje po osnovu uzimanja tog zajma biti preneseno na Kanton Sarajevo.

 

Vlada je također dala saglasnost i na tekst Sporazuma o priznanju troškova između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI