ČEKA JE KOMPLIKOVANA OPERACIJA

Prvi slučaj u našem susjedstvu: Prije 11 godina povećala grudi, a sada je zbog toga dobila rak... Pojavila se oteklina i...

ŽENA iN 10.05.19, 15:10h

Prvi slučaj u našem susjedstvu: Prije 11 godina povećala grudi, a sada je zbog toga dobila rak... Pojavila se oteklina i...
Posljednjih se mjeseci vodi svjetska rasprava o problemima s implantatima za dojke jer podaci govore da su upravo oni krivac za pojavu specifične zloćudne bolesti odnosno aplastičnog limfoma koji nije zabilježen u dojkama kod žena koje nemaju implantate.

 

 

Prvi slučaj aplastičnog limfoma velikih stanica (BIA-ALCL) odnosno zloćudne bolesti dojke, kao posljedice ugradnje implantata, zabilježen je i u Hrvatskoj. Riječ je o 35-godišnjoj ženi kojoj su prije 11 godina implantatima iz estetskih razloga povećane dojke.

 


Naime, posljednjih se mjeseci vodi svjetska rasprava o problemima s implantatima za dojke jer podaci govore da su upravo oni krivac za pojavu specifične zloćudne bolesti odnosno aplastičnog limfoma koji nije zabilježen u dojkama kod žena koje nemaju implantate, piše Jutarnji.hr.


Primijetila oteklinu


Dosad je zabilježeno oko 660 slučajeva, a dvadesetak žena je umrlo, posljednja u Italiji prošlog tjedna. To je razlog što je primjerice Francuska zabranila tzv. makro teksturirane implantate, američki FDA zasad to nije učinio, ali traži oprez i “punu informiranost” žena kao i Europa, a Kanada još “čeka dodatne informacije”.


- Da, gospođa je primijetila oteklinu na jednoj dojci i odmah došla na pregled. Posumnjao sam da je riječ o aplastičnom limfomu i odmah pokrenuo međunarodnu proceduru u postavljanju dijagnoze i liječenje koje se primjenjuje u takvim slučajevima. Moram reći da je to vrlo kompliciran postupak koji traži dobru koordinaciju više stručnjaka u takvim slučajevima. Zadovoljan sam što smo zajednički s kolegama iz KB-a Dubrava sve dobro odradili kako bi se u što kraćem vremenu doznala dijagnoza, a onda i počelo liječenje - kaže plastični kirurg Miroslav Kinčl, u čijoj je ordinaciji Barbel prije nešto više od desetljeća ta mlada žena dobila nove grudi. Dodaje da su u konziliju koji je odmah osnovan osim kirurga bili hematolozi i radiolozi.


- Odmah je učinjena magnetska rezonanca u KB-u Dubrava. U samo dvadesetak minuta uzeti su i obrađeni prvi preparati za patohistološku analizu jer baš je brzina u takvim slučajevima vrlo važna. Ovi se testovi koje traži svjetski protokol moraju obaviti po brzom postupku. Definitivni nalaz bit će patohistološki - objašnjava dr. Kinčl.


Godišnji pregled


Upravo na važnost rane dijagnoze aplastičnog limfoma upozorava i prof. dr. Rado Žic, plastični kirurg iz KB-a Dubrava i predsjednik Europskog društva za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju kod kojeg će 35-godišnjakinja biti na daljnjem liječenju.


- U analizi u našoj bolnici potvrđene su zloćudne stanice u seromu, tekućini koja okružuje implantat pacijentice, a u tijeku je još i patohistološka provjera. Već početkom sljedećeg tjedna gospođa će biti primljena na odjel, a ubrzo i operirana - kaže prof. dr. Žic.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Ilustracija - mamografija)

BLIN
KOMENTARI