VIDEO/ Pakao posljednjeg utočišta tzv. Islamske države

Džihadist iz BiH pokušao da pobjegne prerušen u civila, pa se srušio... Djecu i žene koriste kao živi štit!

Hronika 05.03.19, 17:26h

Džihadist iz BiH pokušao da pobjegne prerušen u civila, pa se srušio... Djecu i žene koriste kao živi štit!
Pronađeni su voki-tokiji koji su bacali bježeći i na kojima je moglo da se čuje da su u panici i da govore o tome kako da pobjegnu. Po njihovom govoru, mnogi od njih su Iračani i drugi stranci, ispričao je novinarki Guardiana Memo Van, komandant SDF

 

Poslije pet godina osvajačkog pohoda Islamske države na Siriju i Irak biće povraćeno sve što je preostalo od "kalifata". ID se na vrhuncu moći protezao preko dvije zemlje (Iraka i Sirije) i kontrolisao oko 10 miliona ljudi.

 

Osvajanje Baguza, sela u istočnoj Siriji, biće prekretnica u četvorogodišnjim međunarodnim naporima da se pobijede džihadisti. Zarobljeni od istoka do zapada, napredovanjem kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), i sirijskog režima i Rusije sa druge strane rijeke Eufrat, borci Islamske države nemaju gdje da odu. Ipak, iz SDF su saopštili da su snage primorane da uspore sa osvajanjem teritorije, jer teroristi koriste civile kao ljudski štit.

 

 

Koalicija predvođena SAD pokušava da ID izvuče iz njihovog posljednjeg uporišta, Baguza. Nakon desestodnevnog primirja za evakuaciju žena i djece iz grada, započela je žestoka ofanziva tokom vikenda koja, kako piše britanski "Guardian", nije viđena ni u velikim bitkama za gradove Mosul i Raku.

 

Snajperi, samoubilačke bombe i rakete džihadista, sprječavaju SDF da stekne prednost na zemlji u borbama koje se ne vode noću.  Kad padne mrak, teroristi su nemoćni bez opreme za noćno gađanje, što je protekle dvije noći omogućilo napade američkih aviona i helikoptera.

 

 

U posljednjih nekoliko dana, SDF je uspio da zatvori "džep" u dužini jednog kilometra između ID i njihovih pozicija. Procjenjuje se da je između 1.000 i 1.500 muškaraca još uvijek u "džepu" uz rijeku, zajedno sa nepoznatim brojem žena i djece.

 

"Očekivali smo da će grad napustiti samo 2.000 ljudi, ali na kraju je evakuisano više od 9.000 žena i djece, tako da bi moglo da bude više boraca nego što smo mislili. Ova bitka je bila izuzetno teška jer će se mnogi boriti do kraja", rekao je komandant Adnan Afrin.

 

Pronađeni su voki-tokiji koji su bacali bježeći i na kojima je moglo da se čuje da su u panici i da govore o tome kako da pobjegnu. Po njihovom govoru, mnogi od njih su Iračani i drugi stranci", ispričao je novinarki Guardiana Memo Wan, komandant SDF. Među hiljadama onih koji su evakuisani bilo je mnogo djece koju su teroristi unovačili za borbu. Izašli su iz grada potpuno izgladnjeli, a mala djeca bila su potpuno promrzla od surovog pustinjskog vjetra.

 

Oni koji su bili sposobni i voljni da napuste Baguz su to činili u protekle dvije nedjelje. Iako su mnogi od preostalih boraca i djeca povrijeđeni, džihadisti odbijaju da mirno napuste posljednje uporište. Teroristi su se okrenuli samoubilačkim napadima pomoću automobila, motocikala, čak i bicikala. Prema riječima komandanata operacije, grupa nastavlja da koristi civile kao ljudski štit protiv vazdušnih udara.

 

Islamska država je i dalje aktivna prijetnja, koja koristi gerilsku taktiku i dalje kontroliše pustu zemlju na zapadu Sirije. Neki borci su pokušali da se izvuku iz grada kao civili. Novinarka Guardiana zabilježila je slučaj visokog bosanskog borca koji je ignorisao pitanja, sklopio oči i mirno se smiješio prije nego što se srušio. Ljekari su rekli da nije jeo danima i da mu se otvorila stara rana.

 

Ostatak džihadista većinom su strani borci koji koriste tunele kako bi se sakrili i započeli iznenadne napade protiv boraca SDF. Zapovjednik i portparol SDF-a, Marvan Kamislo, prošlog četvrtka rekao je kako će njegove snage proglasiti pobjedu za nedjelju dana.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI