IMA LI PRAVDE NAKON GOLGOTE?!

Kako politički motivirani procesi uzimaju nevine živote: Nedžad Kapetanović umro je ne dočekavši oslobađaju presudu!

Hronika 05.02.19, 13:02h

Kako politički motivirani procesi uzimaju nevine živote: Nedžad Kapetanović umro je ne dočekavši  oslobađaju presudu!
Da li će iko ikada u BiH sudski i javno odgovarati za podmetanje dokaza, zloupotrebu pravosuđa, uništene živote i uništene čitave porodice?

 


Nakon više od dvije godine završeno je suđenje u kome su pred Kantonalnim sudom u Sarajevu oslobođeni optužbi bivši zastupnik u Skupštini KS Esed Radeljaš, bivši načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić te općinski službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević.

 
Optužnica ih je, podsjećamo, teretila za zloupotrebu službenog položaja da su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 KM, a Horo je bila optužena i za pranje novca.


Međutim, optužnica je pred sudom pala, a u zraku je ostao gorak okus uvjerenja da se radilo o još jednom politički motiviranom procesu... Nažalost, procesu koji je osim više od dvije godine golgote i medijskih skandala imao i svoje žrtve.

 

nedzad-kapetanovic
Među osobama koje su osobođene optužbi ne pominje se ime Nedžada Kapetanovića, sarajevskog advokata i bivšeg uposlenika Općine Novi Grad koji presudu nije dočekao. Umro je početkom januara, nekoliko sedmica prije presude Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon što je teško obolio kao žrtva još jednog „politički motiviranog procesa“, ne uspijevši da dokaže svoju nevinost

Među osobama koje su osobođene optužbi ne pominje se ime Nedžada Kapetanovića, sarajevskog advokata i bivšeg uposlenika Općine Novi Grad koji presudu nije dočekao. Umro je početkom januara, nekoliko sedmica prije presude Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon što je teško obolio kao žrtva još jednog „politički motiviranog procesa“, ne uspijevši da dokaže svoju nevinost.

 
No, ova priča seže mnogo dublje, o kojoj javnost ne zna ništa... Nedžad Kapetanović bio je dugogodišnji uposlenik Općine Novi Grad, u kojoj je radio i prije rata. Prije nekoliko godina nezakonski je dobio otkaz, zbog čega je tužio Općinu i dobio presudu pred Općinskim sudom. Općina je uložila žalbu i slučaj je završio na Kantonalnom sudu Sarajevo.


- Nakon otkaza, iako je Općinski sud presudio u njegovu korist, Nedžad nije više nikad radio u Općini Novi Grad, radio je kao advokat... Sudski proces pred Kantonalnim sudom nikad nije završen, a u međuvremenu je podignuta nova optužnica – za zloupotrebu položaja. On to nije mogao da podnese... – ogorčeno za DEPO Portal kaže njegova supruga Jadranka Kapetanović.


Ogromna količina stresa u avgustu 2017. godine dovela je Nedžada do infarkta, a potom je u kratkom vremenskom periodu obolio od tri primarna karcinoma.


- Sve smo pokušali, ali spasa nije bilo. Nijedna operacija, niti kemoterapija nije to mogla zaustaviti, ljekari su rekli da je to bio preveiki stres za organizam – pojašnjava Nedžadova supruga.
 
    
Da li je sudski spor koji je Nedžad Kapetanović vodio sa Općinom Novi Grad kao bivšim poslodavcem, imao veze za tužbom za zloupotrebu položaja – javnost nikada neće saznati!  

 
No mnogo veće pitanje je da li će iko ikada u BiH sudski i javno odgovarati za podmetanje dokaza, zloupotrebu pravosuđa, uništene živote i uništene čitave porodice?


Može li, uopće, biti pravde nakon proživljene golgote, pa i kada se nevinost dokaže?!

       
- Sad je sve to nevažno, cijeli život vam se sruši, a njega više ništa ne može vratiti... Nedžad nikada nije ni protiv koga ružno govorio, pa čak i kada su ga ostavili bez posla, uvijek je tražio ono dobro i pozitivno... – kaže na kraju razgovora za DEPO Portal Jadranka Kapetanović.


To potvrđuju sahrana i komemoracija Nedžada Kapetanovića, kojeg su na vječni počinak ispratile stotine i stotine Sarajlija, prijatelji, kolege i svi koji su ga upravo kao takvog poznavali.   

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI