Po nalogu Tužilaštva BiH

Zbog ratnog zločina uhapšen Milenko Gojgolović: Osumnjičen za silovanje u logoru Sušica

Hronika 02.02.19, 11:21h

Zbog ratnog zločina uhapšen Milenko Gojgolović: Osumnjičen za silovanje u logoru Sušica
Osumnjičeni je duži period boravio u inozemstvu, a lociran je i lišen slobode prilikom dolaska u BiH

 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zajedničkom djelovanju policijskih djelatnika Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, na graničnom prijelazu Karakaj, identificiran je i lišen slobode Gojgolović Milenko, rođen 1955. u Vlasenici, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika VRS, na području općine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

 

Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

 

Ovaj predmet značajan je u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

 

Navedeni osumnjičeni duži vremenski period boravio je u inozemstvu, u prekooceanskoj zemlji, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je identificiran i lišen slobode nakon kraćeg boravka u BiH.

 

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, intenzivno radi na pronalasku i procesuiranju osumnjčenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu, saopštno je iz ove institucije. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI