Poslanica Hrvatske u Evropskom parlamentu

Željana Zovko: Turska igrala najveću ulogu u izboru Komšića, a Islamska zajednica instruirala ovaj izbor

Front 22.11.18, 15:13h

Željana Zovko: Turska igrala najveću ulogu u izboru Komšića, a Islamska zajednica instruirala ovaj izbor
Tokom rasprave o situaciji u BiH nakon izbora, ona je rekla da je Islamska zajednica instruisala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima

 

Poslanica iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko izjavila je danas da je Turska imala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, dok je Islamska zajednica instruisala kako da se glasa za hrvatskog člana.

 

"Mi moramo početi imenovati stvari. U BiH imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i treba da poentiramo da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH", istakla je Zovko u obraćanju na sjednici Spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta, piše Srna, a prenosi Oslobodjenje

 

Tokom rasprave o situaciji u BiH nakon izbora, ona je rekla da je Islamska zajednica instruisala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima.

 

Zovko, poslanik HDZ-a i nekadašnja ambasadoricaa BiH u Italiji, naglasila je i da se EU mora suočiti s činjenicom da se Rusija i Turska naglašeno petljaju u odnose u BiH, te da BiH "nije normalna država".

 

"U njoj imamo strance već 23 godine koji bitno utiču na političke i druge odnose. Krajnje je vrijeme da razmotrimo njihov rad. Ali, brine me činjenica da jutros na ovoj raspravi imamo tako malo prisustvo. Time pokazujemo koliko nam je stalo do BiH", navela je Zovko.

 

Poslanik iz Luksemburga Frank Engel rekao je da je pravno izvodljiv izbor Komšića.

 

"To dejtonsko uređenje će se morati mijenjati, prije ili kasnije. Dok se to ne desi, pravno su stvari takve kakve jesu", dodao je on.

 

(Srna/ Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI