'Putujući Tuđman'

Kipar iz BiH tvrdi: HDZ-u sam posudio Franju od gipsa, nikad mi ga nisu vratili!

Hronika 29.05.18, 13:04h

Kipar iz BiH tvrdi: HDZ-u sam posudio Franju od gipsa, nikad mi ga nisu vratili!
Prvog brončanog Franju Anto Jurkić napravio 2000. godine za Grad Pakrac. Od tada do danas njegove biste i kipovi prvog hrvatskog predsjednika se nalaze u mnogim parkove širom Hrvatske

 

- Šteta što se u HDZ-u nisu udostojili tog gipsanog Tuđmana dati napraviti u nekom konkretnom, dugotrajnom materijalu - otkriva akademski kipar Anto Jurkić iz Tremošnice, kraj Gradačca u BiH. On je napravio Tuđmanovu bistu koju već godinama viđamo na svim važnijim skupovima HDZ-a, prenosi 24sata.

 

- Brončanog imaju u središnjici, a ovog kojeg nose po skupovima je gipsani. Posudili su ga od mene i nikada mi ga nisu vratili. Dakle nisam im to ni prodao - kaže kipar. Koliko ovakav gipsani može još skupova izdržati?

 

- A čujte, može, ali to je krhki materijal i lako se može oštetiti ako ga negdje udare ili im padne - pojašnjava Jurkić. Inače jedna takva brončana bista odnosno samo odljev košta između 6.000 i 7.000 eura, a toliko bi trebali platiti i autoru - dodaje Jurkić.

 

Prvog brončanog Franju Anto Jurkić napravio 2000. godine za Grad Pakrac. Od tada do danas njegove biste i kipovi prvog hrvatskog predsjednika se nalaze u mnogim parkove širom Hrvatske.

 

- Tuđmana sam radio u različitim veličinama za barem 20 gradova. Iskreno ne znam na pamet. Znam da je druga bista postavljena u Gračacu, pa ima jedna u Dvoru na Uni, Lici, Osijeku ma po cijeloj zemlji - kaže Jurkić.

 

Na Tuđmanovoj bisti koju je napravio za HDZ kipar Jurkić radio je nekoliko mjeseci. Bilo je to nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Mrki pogled i stisnute usne zaleđene u brončanim i gipsanim obrisima upadaju u oči pri promatranju biste.

 

- Najbitnije je da bistom uspijete uloviti atmosferu i prenijeti kroz nju karakter čovjeka. Ja sam Tuđmana uvijek doživljavao kao vojnika, ali kakvi su nekada bili. Strog, odlučan, rezolutan s vizijom. To mi je bilo u mislima dok sam ga radio i trudio se da ga nakon izrade svi tako vide. Nadam se da sam u tome i uspio - objašnjava Jurkić.

 

(24sata, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI