S radom počinje sljedeće sedmice

Ko je Hassan B. Jallow, tužilac koji će voditi istragu o Praljku

Hronika 01.12.17, 13:25h

Ko je Hassan B. Jallow, tužilac koji će voditi istragu o Praljku
Sudiju Hassana Bubacara Jallowa, gambijskog advokata i pravnika, za tužioca Mehanizma imenovao je Savjet bezbjednosti UN-a 1. marta 2012. na mandat od četiri godine

 

Hassan B. Jallow, rođen je 1951. u Gambiji, a obnašao je funkciju tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove od 1. marta 2012. do 29. februara 2016.

 

Sudiju Hassana Bubacara Jallowa, gambijskog advokata i pravnika, za tužioca Mehanizma imenovao je Savjet bezbjednosti UN-a 1. marta 2012. na mandat od četiri godine. Tužilac Jallow nastavio je da obavlja funkciju tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) do 31. decembra 2015, a na tom je položaju je bio od 2003. godine.

 

Tužilac Jallow, rođen 1951. godine, započeo je svoju pravnu karijeru 1976. kao državni tužilac u Gambiji i na tom je položaju bio do svog imenovanja za zamjenika državnog advokata Gambije 1982. Radio je i kao pravni stručnjak za Organizaciju afričkog jedinstva i sudjelovao u izradi i zaključivanju Afričke povelje o ljudskim pravima i pravima naroda, koja je usvojena 1981. Od 1984. do 1994. godine, bio je na položaju državnog odvjetnika i ministra pravde Gambije. Nakon toga bio je sudija Vrhovnog suda Gambije od 1998. do 2002.

 

Godine 1998, generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao je tužioca Jallowa da provede sudsku evaluaciju Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Također je radio i za Commonwealth na raznim funkcijama, uključujući predsjedanje Vladinom grupom stručnjaka za ljudska prava i kao član Arbitražnog suda Commonwealtha. Prije nego što je postao tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, bio je sudija Žalbenog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone - na taj ga je položaj imenovao generalni sekretar UN-a 2002.

 

Tužilac Jallow studirao je pravo na Univerzitetu u Dar es Salaamu, Tanzanija (1973.), Nigerijskom pravnom fakultetu (1976.) i na University College u Londonu (1978.). Bilingvalan je na engleskom i francuskom, i autor je niza publikacija, posebno o pitanjima koje se odnose na međunarodno krivično pravo, javno međunarodno pravo, ljudska prava, kao i međunarodni mir i pravdu.

 

Tužilac Jallow je dobitnik visokog odlikovanja Zapovjednika nacionalnog reda Republike Gambije.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI