Polemika se nastavlja

Reis Kavazović o Tašlihanu: Ovom prostoru treba udahnuti život, ne bi trebao ostati takav

Hronika 08.08.17, 09:29h

Reis Kavazović o Tašlihanu: Ovom prostoru treba udahnuti život, ne bi trebao ostati takav
Husein ef. Kavazović je u izjavi za N1 kazao da se radi o dva pristupa istom problemu te da će IZ podržati sve što se zauzme kao konačan stav

 

Mnogo prašine podigla je informacija o najavljenoj gradnji na arheološkom području sarajevskog Tašlihana.


Još 2004. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je područje Tašlihane nacionalnim spomenikom. Ista odluka nedavno je izmijenjena.

 

Komisija tvrdi da se izmjene odnose samo na mjere zaštite. Ipak, postoji mogućnost da su odluke Komisije nelegitimne i protivne odredbama Dejtonskog sporazuma.

 

taslihan-hotel-evropa

 

Husein ef. Kavazović je u izjavi za N1 kazao da se radi o dva pristupa istom problemu te da će IZ podržati sve što se zauzme kao konačan stav.

 

"Imamo dva pristupa ovom problemu, tačnije strukovne sukobe. Jedna struka misli da treba ostati kako jeste, druga da treba udahnuti život tom prostoru. IZ očekuje da država kaže svoju riječ, da li se tamo može graditi ili ne. Smatramo da bi tom prostoru trebalo udahnuti život i da ne bi trebao ostati takav jer se radi o prostoru koji je značajan za ovaj grad. Također, smatramo da treba biti zaštićeno i da se treba sačuvati kao kulturni spomenik. Čekamo da se stvar razriješi. Što god se bude zauzelo kao stav, IZ će poštovati", kazao je Kavazović za N1.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI