VIDEO/ ŠTA ĆE BITI SA ZAŠTITOM NACIONALNOG SPOMENIKA

Skandalozno: Ko hoće da uništi ostatke Tašlihana kod hotela Evropa i nad njima gradi još jedan shopping centar?!

Hronika 25.07.17, 10:05h

Skandalozno: Ko hoće da uništi ostatke Tašlihana kod hotela Evropa i nad njima gradi još jedan shopping centar?!
Komisija je poništila odluku starog saziva komisije o proglašenju tog lokaliteta nacionalnim spomenikom, čime je omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta, tačnije nad ostacima nacionalnog spomenika Tašlihana, koji se nalaze kod hotela Evropa

 

Najnovija prašina u glavnom gradu BiH diže se zbog odluke novoimenovane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na Gazi Husrev-begov bezistan sa dućanima u samom centru Sarajeva.


Naime, Komisija je poništila odluku starog saziva komisije o proglašenju tog lokaliteta nacionalnim spomenikom, čime je omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta, tačnije nad ostacima nacionalnog spomenika Tašlihana, koji se nalaze kod hotela Evropa.

 

Tašlihan, koji u prijevodu znači kameni han, bivši je karavan-saraj koji se nalazio na mjestu sadašnjeg vrta hotela "Evropa" u Sarajevu. On je treći po redu izgrađeni kameni karavan-saraj u Sarajevu. Sagrađen je u razdoblju od 1540-1543. godine iz zaostavštine Gazi Husrev-bega, poslije njegove smrti.


Dograđen je uz Gazi Husrev-begov bezistan, s njegove zapadne strane. Bio je kvadratne osnovice, dužine 47 metara. U svome dvorištu imao je šadrvan (kamena fontana), na čijim je stupovima bila mala džamija. Na spratu su bile sobe za putnike. Domaći i strani trgovci imali su svoje radnje u okviru Tašlihana.


Smatra se da je ovaj karavan-saraj služio više trgovini nego prometu putnika. Požar iz 1879. godine teško je oštetio Tašlihan i učinio ga neupotrebljivim.


U okviru projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje hotela "Evropa", od 5. juna do 13. jula 1998. godine, obavljena su arheološka istraživanja u dijelu ljetnog vrta hotela. Tokom istraživanja otkriven je dio temelja i masivnih zidova hana.


Godine 2007. Arheološko područje-ostaci Tašlihana su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Šta znači najnovija odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i šta će se desiti sa ostacima nekadašnjeg kamenog hana? Kakav objekat bi se trebao graditi na tom mjestu? Šta će biti sa zaštitom ovog nacionalnog spomenika te da li je riječ o novom barbarstvu u bh. prijestolnici? Ovim pitanjima bavi se prilog Aj Jazeere Balkans... Pogledajte video!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI