18. decembra u 21:00

Odlična vijest za fanove TBF-a: Ponovo stižu u Sarajevo; uživajte sa Splićanima u Slogi

DEPO CLUBBING 10.12.15, 11:32h

Odlična vijest za fanove TBF-a: Ponovo stižu u Sarajevo; uživajte sa Splićanima u Slogi
The Beat Fleet ili TBF muzički je sastav nastao 1990. godine u Splitu. Čine ga Mladen Badovinac (vokal), Luka Barbić (vokal), Aleksandar Antić (vokal), Ognjen Pavlović (bas gitara), Nikša Mandalinić (gitara) i Janko Novoselić (bubnjevi)

 

 

Muziku benda TBF čine hip hop, rap i rock, prvi materijal snimili su 1992. godine, a riječ je o tri pjesme u kućnoj produkciji, koje su plasirali lokalnim radio stanicama. Nakon toga su počeli sa nastupima uživo sa pratećim bandom. Time su se približili publici i pokazali šta žele i mogu. Tih godina ih je primjetio poznati splitski producent Dragan Lukić Luky i zainteresovao se za njih, te im ponudio da im postane producent. Prvi album “Ping-pong (Umjetnost zdravog đira)” izašao je 1997. godine. Smatraju ih prvim uspješnim sastavom iz Hrvatske koji kombinuje rap i hip hop sa rockom, funkom, soulom i reggae muzikom. Pjesme na albumu govore o socijalnim problemima, iskvarenim društvenim vrijednostima i zatiranju urbane mediteranske kulture. Muzičke podloge su načinjene semplovanjem u studiju što ih je činilo jedinstvenim i originalnim po tom pitanju.

 

 

TBF izdaju drugi studijski album naziva “Uskladimo toplomjere” 2000. godine, koji je pokupio nagradu “Crni Mačak” za najbolji album, omot, video spot za pjesmu “Genije”, produkciju i naravno najbolji hip hop album. Od strane kritičara bio je proglašen albumom godine. Tekstovi na albumu se osvrću na hrvatsku stvarnost.

 

Treći album TBF-a “Maxon Universal” izašao je 2004. godine, ovoga puta u izdanju Menarta, a producent je ostao Dragan Lukić Luky. Za razliku od prethodna dva albuma gdje je muzika stvarana semplovanjem, na ovom albumu su sve pjesme odsvirane, a semplovi su korišteni kao propratni muzički ukrasi.

 

U oktobru 2007. u izdanju Menarta izlazi četvrti studijski album pod nazivom ‘Galerija Tutnplok’. 12 novih pjesama rezultat su zajedničkog rada tijekom zadnje 3 godine, I nastajale su u predasima između svirki iz spontanog 'groovanja' u garaži. Glazbeno se radi o kombinaciji žive svirke i samplova, i na neki način je ostvarenje zajedničkog potencijala sastava. Album je najavljen u rujnu singlom Đita, za kojeg je spot izmontiran od privatnih video klipova snimljenih mobitelom za vrijeme 'đite' u septembru 2006. Tekstualno se I ovaj put radi o sličnim temama kao I na prethodnicima, ali ovaj put sa čak dvije pjesme ljubavne tematike (Fantastična i Lud za njom), koje kroz fantaziju o bezuvjetnoj ljubavi, ustvari govore o nedostatku ljubavi u savremenom svijetu. Također, u pjesmama je osjetna doza razočarenja i promišljanja o apokalipsi, kao simboličnom krahu suvremenog zapadnog materijalističkog mentalnog sklopa, kao i rezigniranog komentiranja tužne domaće i globalne aktualnosti. Likovno oblikovanje je dio koncepta albuma koji je zamišljen kao galerija umjetnina u kojoj su izloženi radovi 13 mladih splitskih umjetnika.

 

Album je odlično prihvaćen od publike, struke i kritike, i višestruko je nagrađen, i u prestižnim kategorijama. Snimljeni su spotovi za pjesme Smak svita, Lud za njom (u režiji Gonza), te Data (u režiji Gitak TV-a).

 

U februaru 2009., u organizaciji Radija 101, i u sklopu obilježavanja njihovog 25-og rođendana, TBF održava do sad najveći koncert u karijeri, pred 8000 posjetitelja u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu. Nakon isticanja ugovora sa izdavačkom kućom Menart, TBF potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Dallas Records na 2 studijska albuma. U studenom u zagrebačkom kazalištu ZKM počinju probe za kazališnu predstavu Garaža u režiji Ivice Buljana po predlošku Zdenka Mesarića po istoimenom romanu u koprodukciji zagrebačkog ZKM i kazališta La Mamma iz New Yorka. TBF radi na glazbi za predstavu koju bend izvodi u živo na sceni, a Antić i Badovinac su angažirani i glumački. Predstava obiluje snažnim izvedbama koje graniče sa fizičkim teatrom.

 

U aprilu 2010. TBF počinje snimanje novog studijskog albuma u studiju RSL Production u Novom Mestu (Slovenija).

 

U junu 2010. izlazi prvi live album TBF-a pod nazivom 'Perpetuum fritule', u dvostrukom i jednostrukom izdanju. Radi se o snimci unplugged koncerta u zagrebačkom klubu Močvara 7.11.2009. Jednostruko izdanje je svojevrsni Best Of. Album je predstavio single Fantastična za koji je urađen i video spot montiran od snimaka sa koncerta u Močvari.

 

U oktobru je završeno snimanje novog studijskog albuma Pistaccio Metallic s 11 pjesama. Album je izašao u julu 2011. u izdanju Dallas recordsa,[1] singl "Mater" se na radiju puštao već krajem maja.

 

U junu 2015., TBF je završio snjimanje novog studijskog albuma "Danas, Sutra", a album su najavila 3 singla. To su "Banane" i "Neću ti ništa" koji su izašli godinu prije izlaska albuma i "Sa mog prozora" singl koji je izašao dva tjedna prije izlaska albuma. Album "Danas, Sutra" je objavljen u junu 2015. godine.
 

 
KARTE U PRETPRODAJI U SLOGI I GALERIJI AMI / TRŽNI CENTAR ALTA - prvih 200 karata po cijeni od 10 KM, nakon toga 13 KM, na dan koncerta 15 KM.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

BLIN
KOMENTARI