ODLAZAK VELIKANA TV STVARALAŠTVA

Umro Milan Andrić, novinar i televizijski dokumentarista

Kultura 10.08.15, 13:50h

 Umro Milan Andrić, novinar i televizijski dokumentarista
Poznat po svojim dokumentarnim filmovima i tv serijalu „Usputni dnevnik“ i suradnik na kultnom serijalu „Hodoljublja“ Zuke Džumhura i Mirze Idrizovića. Kod generacija uposlenika TV Sarajevo, BHRT-a i FTV imao je status jednog od ponajboljih tv. dokumentarista u povijesti „Sivog doma“

 

U Sarajevu je u 81. godini preminuo istaknuti bosanskohercegovački novinar i dokumentarista Milan Andrić.


Rođen je u Pijescima kod Čapljine 1. aprila 1934. godine. Karijeru je započeo kao novinar u listu Oslobođenje da bi prelaskom na Televiziju Sarajevo, uz novinarski posao, ostvario veliki uspjeh kao reditelj dokumentarnih filmova i putopisa. Čuveni je njegov dokumentarni tv serijal „Usputni dnevnik“


Sarađivao je i na serijalu „Hodoljublja“ Zuke Džumhura, a bio je i scenarista nekih od značajnijih dokumentarnih filmova.


Za dokumentarni film „Mali voz“ dobio je i Evropsku nagradu. Kod generacija uposlenika TV Sarajevo, BHRT-a i FTV imao je status jednog od ponajboljih tv. dokumentarista u povijesti „Sivog doma“.


Komemoracija će biti održana u utorak, 11. avgusta, u RTV domu u 11 sati, a bit će sahranjen na gradskom groblju Vlakovo.


(DEPO Portal/BLIN Magazin,aa)

BLIN
KOMENTARI