PRVI SRBIN U SVEMIRU

Saša Savićević iz Banjaluke prvi je Srbin koji je letio u stratosferu

Arhiva 22.07.11, 14:01h

Bivši padobranac, pilot i producent Saša Savićević iz Banjaluke prvi je Srbin koji je letio u stratosferu, granicu atmosfere sa kosmosom!

prvi srbin u svemiru

Iz baze ruske avijacije Sokom, iz grada Nižnjeg Novgoroda, Savićević je poletio je na samu granicu svemira, 23 kilometra od zemlje. Let je organizovala ruska vojna avijacija, koja je Savićeviću poklonila let zbog posebnih zasluga u širenju ruske kulture u jugoistočnoj Evropi.

Ovaj Banjalučanin do kosmosa se "prevezao" se usavršenom verzijom "miga-25" koji može da dostigne stratosferu. Taj let košta oko 40.000 dolara i na njega se, poslije detaljnih pregleda, čeka i do godinu dana.

Savićević za RTS kaže da taj let predstavlja simulaciju ispaljivanja rakete – naime, avion leti sličnom putanjom kao raketa, pod vertikalnim uglom poslije odvajanja od piste.

"Zatim leti punim gasom, forsažom od devet kilometara, poslije čega se hvata maksimum snage, i penje na visinu do 22 ili 23 kilometra, u zavisnosti od vremena", dodaje Savićević.

Prvi Srbin na granici kosmosa se, kako kaže, za let nije naročito spremao, ali mu je savjetovano da pored detaljnih ljekarskih pregleda mjesec dana ne pije alkohol niti jede masnu hranu.

"Ovo je ispunjenje mog dječačkog sna", istakao je Saša Savićević.

Savićević je sada i zvanično prvi Srbin na granici kosmosa, uz napomenu da je to prije tri godine učinila i jedna hrabra Srpkinja – Nataša Pavlović.

Letovi u stratosferu sve su više popularni kod imućnih ljudi, kako ruskih tako i onih sa zapada. Na takav let može se čekati i po nekoliko godina.

 

(Mondobih, Blin/đk)