višedecenijska tradicija

Banjalučki ćevap upisan u registar tradicionalnih specijaliteta, naglašena njegova specifična receptura i oblik

Lifestyle 10.10.24, 16:35h

Banjalučki ćevap upisan u registar tradicionalnih specijaliteta, naglašena njegova specifična receptura i oblik
Zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa

 

 

Banjalučki ćevap je upisan u Registar oznaka tradicionalnih specijaliteta u BiH koji vodi Agencija za bezbjednost hrane BiH, a rješenje o registraciji objavljeno je u "Službenom glasniku BiH".


Naime, kako navode na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH, a prenose Nezavisne, zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa.


Banjalučki ćevap je tradicionalno gotovo jelo koje se već nekoliko decenija priprema i konzumira na tradicionalan način.


Za razliku od ćevapa koji se pripremaju u drugim krajevima BiH, Balkana i Jugoistočne Evrope i imaju oblik valjka, ovaj proizvod je u obliku pločice koja se sastoji iz četiri spojena ćevapa i lepinje.


Na prigodnoj svečanosti održanoj u Banjaluci, 2. oktobra, šef Odjeljenja za sertifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo dodijelio je Dušku Tešanoviću, predstavniku Udruženja rješenje o registraciji banjalučkog ćevapa kao tradicionalnog specijaliteta.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI