strah od totalnog rata

Jedan potez vodi do scenarija 'sudnjeg dana': Izrael se sprema na korak koji će zapaliti cijeli Bliski istok, posljedice će osjetiti i Evropa

Front 20.09.24, 18:41h

Jedan potez vodi do scenarija 'sudnjeg dana': Izrael se sprema na korak koji će zapaliti cijeli Bliski istok, posljedice će osjetiti i Evropa
Suočavamo se sa svim rizicima sveopšteg regionalnog sukoba i to je ono što neumorno pokušavamo da izbjegnemo. Nadajmo se da nećemo stići dotle, jer je ovo scenario sudnjeg dana za sve. Postoji mnogo opasnih aspekata za Bliski istok koji bi mogli da dođu do Evrope i šire - rekao je ambasador Mortada za "Times"

 

 

Izraelska kopnena invazija na Liban mogla bi da izazove scenario "sudnjeg dana i sveobuhvatni rat", rekao je ambasador Libana u Velikoj Britaniji Rami Mortada i istakao da "libanske trupe neće stajati skrštenih ruku i gledati". U prilog tome da Izrael planira neki vid operacije na sjeveru govori činjenica da je jedan dio izraelske vojske premješten iz Gaze na područje na granici sa Libanom, kao i da su najviši generali odobrili "planove za sjeverni front", prenosi Blic.rs.


Izraelski ratni avioni su dan nakon smrtonosnih eksplozija napali Liban sa više od 100 udara - uprkos pozivima na uzdržanost usred straha od velikog sukoba na Bliskom istoku.


Bombardovanje je označilo najintenzivniji udar Izraela na Liban u skoro godinu dana, dok su se svjetski lideri okupljali u Parizu da hitno pozovu na deeskalaciju. Hezbolah je uzvratio granatiranjem Izraela, da bi potom bio izveden veliki napad na Bejrut - glavni grad Libana.


Meta ovog napada bio je Ibrahim Akil, jedan od vođa Hezbolaha, a Amerika je za informacije o njemu nudila sedam miliona dolara.


"Opasnost može da dođe do Evrope!"


Mortada je upozorio da je Hezbolah postao "strašna borbena snaga", rekavši da bi veliki rat u regionu mogao radikalizovati čitavu novu generaciju u Evropi.


- Suočavamo se sa svim rizicima sveopšteg regionalnog sukoba i to je ono što neumorno pokušavamo da izbjegnemo. Nadajmo se da nećemo stići dotle, jer je ovo scenario sudnjeg dana za sve. Postoji mnogo opasnih aspekata za Bliski istok koji bi mogli da dođu do Evrope i šire - rekao je ambasador Mortada za "Times".


Intenzivno granatiranje uslijedio je nakon napada početkom nedjelje, za koje su Liban i Hezbolah okrivili Izrael. Riječ je o eksplozijama pejdžera i drugih komunikacionih uređaja boraca Hezbolaha, u kojima je ubijeno 37, a ranjeno oko 3.000 ljudi u Libanu.


Izraelski zvaničnici i vojska nisu se oglašavali po ovom pitanju, ali su poručili da su napadi na položaje Hezbolaha u Libanu "neophodni zbog zaštite".


U operaciji koja je izvedena u noći između četvrtka i petka, izraelska vojska je saopštila da su njeni avioni pogodili stotine višecevnih raketnih bacača u južnom Libanu. Napad je trajao satima.


Tri libanska bezbjednosna izvora rekla su da su ovo najteži vazdušni udari od početka sukoba u oktobru prošle godine. Izraelska vojska je obećala da će nastaviti da napada Hezbolah.


Lider Hezbolaha: Izrael je prešao sve crvene linije


Tim povodom se obratio i vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, koji je poručio da su eksplozije pejdžera u utorak i srijedu „prešle sve crvene linije“.


- Neprijatelj je otišao izvan svake kontrole, zakona i morala - rekao je on, dodajući da se napadi „mogu smatrati ratnim zločinima ili objavom rata“.


On je dalje priznao da je ova militantna grupa, koju su brojne zemlje proglasile terorističkom, pretrpjela "neviđeni" udarac kada je eksplodiralo hiljade komunikacionih uređaja operativaca.


Opisujući napade kao "masakr" i mogući "čin rata", Nasralah je rekao da će se Izrael suočiti sa "teškom odmazdom i pravednom kaznom".


Dok je trajalo obraćanje Nasralaha, čuli su se izraelski ratni avioni kako razbijaju zvučnu barijeru iznad Bejruta.


Hezbolah, koji podržava Iran, saveznik je palestinske militantne grupe Hamas, koja je u žestokom ratu sa Izraelom nakon napada 7. oktobra.


Već skoro godinu dana fokus Izraela je na Gazi, ali su trupe takođe bile angažovane u skoro svakodnevnim sukobima sa militantima Hezbolaha duž severne granice.


Počinje nova faza rata


Da se situacija na Bliskom istoku drastično mijenja nakon eksplozije pejdžera potvrdio je i izraelski ministar odbrane Joav Galant.


On je istakao da postoje „značajne mogućnosti, ali i veliki rizici“, dok Izrael ulazi u novu fazu rata.


- Ovo je nova faza u ratu, ima značajne mogućnosti, ali i velike rizike. Hezbolah se osjeća gonjenim i redoslijed naših vojnih operacija će se nastaviti - rekao je Galant tokom sastanka sa najvišim zvaničnicima izraelske vojske (IDF) i drugim odbrambenim zvaničnicima.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI