Obraćanje javnosti

Forto: Neću tramvaje iz Istanbula, hoću nove; Konaković: Bivši KOS-ovci vode kampanju protiv nas...

Front 20.09.24, 12:38h

Forto: Neću tramvaje iz Istanbula, hoću nove; Konaković: Bivši KOS-ovci vode kampanju protiv nas...
Konaković je rekao da "ovaj osmišljeni koncept počinje u Neumu"

 

 

Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto na press konferenciji lidera trojke, kazao je kako ni Kanton Sarajevo, ni Federacija BiH, a ni država Bosna i Hercegovina nisu prezaduženi.

 

- Tražit ću da se Bosna i Hercegovina dodatno zadužuje kako bismo izgradili infrastrukturu koja odgovara evropskim standardima. Zagovaram da se BiH jako zadužuje, ne želim donaciju tramvaja starog 50 godina iz Istanbula, hoću novi -  rekao je Forto, piše Avaz.

 

Kazao je da je trenutna zaduženost države od oko 30 posto u odnosu na BDP - neznatna, u poređenju s drugim evropskim zemljama, gdje zaduženost doseže i do 86 posto.

 

- Kako da kupimo nešto novo ako se ne zadužujemo? Potrebno je investirati u budućnost i modernizaciju, a improvizacijama ne možemo osigurati održiv rast - kazao je Forto.

 

Kritizirao je opoziciju, posebno SDA, kazavši da su četiri premijera iz te stranke opstruirala ključne razvojne projekte u Planu rasta jer "nisu prolazili kroz njihove mahale".

 

Poručio je kako opozicija često djeluje destruktivno, s ciljem da "spali sve samo da bi došla na vlast".

 

Premijere Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona posebno je prozvao zbog opstrukcija infrastrukturnih projekata.

 

- Premijer USK ne želi granicu. Premijer ZDK ne želi izgradnju željezničkog koridora, a premijer TK odbija elektrifikaciju koja je u okviru Plana rasta - istakao je Forto i dodao:

 

- Jako sam iznerviran. Ako se na nešto iznerviram, to je kad glasaju protiv razvoja. Oni nam govore da nismo riješili pitanje Ustavnog suda, a ja im kažem da smo 1997. riješili 97 posto toga, ali oni kažu da to nije dovoljno.

 

Rekao je kako su u KS naslijedili infrastrukturne probleme, poput vrtića u lošem stanju i škola u ruševinama, te da je trenutna vlast fokusirana na obnovu i rekonstrukciju.

 

- Oni koji su prethodno vodili ove institucije nisu željeli ulagati u našu djecu - rekao je.

 

Poručio je da je Bosna i Hercegovina zasnovana na kompromisu, te da se kompromis ne smije doživljavati kao "zagađena riječ".

 

- Svi koji pokušavaju da rade na dogovoru ne smiju odustati od toga - zaključio je Forto.

 

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde danas jekazao kako da iza napade na Trojku stoji  pripremljena kampanja.

 

Konaković je rekao da "ovaj osmišljeni koncept počinje u Neumu"

 

- Tada smo imali izjavu predsjednika SDA kako smo mi bili vrlo konstruktivni, kako smo dali značajan doprinos, da se odnosi stabiliziraju, bio sam prijatno iznenađen dok sutradan nije došao kući, otišao na FTV i kazao kako smo nešto izdali, prodali HDZ - kazao je Konaković

 

Lider NIP-a tvrdi da je Bakir Izetbegović nakon Neuma kazao istinu, a to je da je tada SDA imala manje pozicija od HDZ-a, i "da je sada tačno to da su Bošnjaci bili tada manje zastupljeni nego što su sada zastupljeni".

 

Kako je rekao, tu osmišljenu kampanju vode ljudi koji su bivši KOS-ovci i obavještajci koji su se i ranije koristili tim sredstvima, a da je u Mostarskom sporazumu Izetbegović potpisao legitimno predstavljanje.

 

 - Od početka stoji fama da smo dali izborni zakon, gotovo dvije godina smo vlast i nismo nikada razgovarali da se to rješava prema Čovićevom modelu, nego prema modelu međunarodnih presuda - kazao je Konaković.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI