Teolog pojasnio

'Međugorje sada postaje prilično važno mjesto, ne bi me čudilo da dođe i Papa...'

Hronika 19.09.24, 19:28h

'Međugorje sada postaje prilično važno mjesto, ne bi me čudilo da dođe i Papa...'
"Konačna potvrda odnosno ovo priznanje je velika stvar, ali onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada. U turističkom smislu ovo je sigurno veliki plus"

 

 

Teolog Dalibor Milas bio je gost N1 Pregleda dana gdje je komentirao status “Nihil Obstat” koji je Vatikan dao Međugorju.

 

- Pa mislim da je ovo bilo očekivano. U posljednjih nekoliko godina Vatikan je preuzeo konce cijele te priče i bilo je za očekivati ili da se izraze pohvalno ili da afirmativno progovore. Ovo je odluka koja je logična - prokomentirao je odluku Vatikana Dalibor Milas.

 

Objasnio je i što točno znači status “Nihil Obstat”.

 

- Prema tom statusu Međugorje se priznaje kao svetište, ali za razliku od ostalih svetišta u kojima nije bilo tih nekih ograđivanja, kardinal Fernandez je naglasio da ipak treba biti oprezan na neke pojave i fenomene koji zahtijevaju oprez i kritičku svijest - rekao je Milas.

 

- Konačna potvrda odnosno ovo priznanje je velika stvar, ali onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada. U turističkom smislu ovo je sigurno veliki plus - smatra Milas.

 

Dodao je i da treba razdvojiti autentičnu duhovnost od praznovjerja i na tome graditi priču o Međugorju.

 

Zašto je toliko dugo trebalo Vatikanu da donese odluku o statusu?

 

Milas je otkrio i zašto se desetljećima čekalo na odluku o statusu Međugorja.

 

- Dva faktora su tu u pitanju. Prvi je taj što Crkva nikad ne žuri s tim odlukama i to je dobro, a drugi to što je Međugorje kao fenomen izrazito kompleksan. U Međugorju ukazanja navodno još traju - dodao je.

 

Rekao je i kako Međugorje sada ima veliku ulogu i na svjetskoj razini.

 

- Ono što u Europi i u ostatku svijetu izumire, kao sakrament ispovijedi, u Međugorju su ispovjedaonice simbol Međugorja. Međugorje postaje prilično važno mjesto čak i na globalnoj mapi katoličke crkve. Čak ne bi isključio i da Papa jednom dođe u Međugorje - zaključio je Milas.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI