Očekuje se odgovor Hezbolaha

Počinje li otvoreni rat: Izrael bombarduje Liban, prebacuju vojsku na granicu

Front 19.09.24, 17:29h

Počinje li otvoreni rat: Izrael bombarduje Liban, prebacuju vojsku na granicu
Dok sukobi na granici između Izraela i Libana traju od oktobra, UN-ov mirovni kontingent saopštio je da se situacija nije značajno promijenila, iako su nedavne eksplozije dodatno podgrijale tenzije

 

 

Izraelska vojska je potvrdila da su njihove zračne snage pogodile nekoliko meta Hezbollaha u južnom Libanu, uključujući skladišta oružja i komunikacijsku infrastrukturu. Premijer Libana, Najib Mikati, pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da hitno reaguje i zaustavi, kako je naveo, izraelsku "agresiju" i "tehnološki rat" protiv Libana, javlja Reuters.

 

Ove akcije dio su šireg sukoba između Izraela i Irana, s obzirom na to da Teheran podržava Hezbollah, Hamas, kao i druge militantne grupe u Siriji, Jemenu i Iraku.

 

Izraelski zračni udari na južni Liban i serija eksplozija u telekomunikacionim uređajima koje koristi Hezbollah izazvali su haos širom zemlje, ostavljajući 37 mrtvih i oko 3.000 ranjenih. U posljednja dva dana, eksplozije u radiostanicama i pejdžerima koje koristi ova militantna organizacija pogodile su njihove redove, što je dodatno podiglo strahove od mogućeg izbijanja novog rata.


Dok sukobi na granici između Izraela i Libana traju od oktobra, UN-ov mirovni kontingent saopštio je da se situacija nije značajno promijenila, iako su nedavne eksplozije dodatno podgrijale tenzije.

 

Međutim, izraelska vojska je objavila da prebacuje dodatne vojne resurse na sjevernu granicu, uključujući elitnu 98. diviziju koja se do sada borila u Gazi, naglašavajući da sukob prelazi u novu fazu.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI