Video/i krišto danas u briselu

Von der Leyen primila lidere zemalja Zapadnog Balkana, pa objavila post na X-u

Front 19.09.24, 15:38h

Von der Leyen primila lidere zemalja Zapadnog Balkana, pa objavila post na X-u
Bosna i Hercegovina je propustila rok da blagovremeno pošalje reformsku agendu koja je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz Plana rasta za region

 


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen primila je danas lidere svih šest partnerskih zemalja iz regiona Zapadnog Balkana i, kako je na objavila na X-u, tih svih šest zemalja pripadaju Evropi.


- To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim našim Planom rasta od šest milijardi eura za region - navela je na postu.


Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto objavila je, također na X-u, da je danas imala radni ručak s predsjednicom EK Von der leyen i liderima zemalja regiona.


- Mnogo važnih tema, prije svega o važnosti Plana rasta i nastavku dinamike u narednom periodu - navela je Krišto.


Međutim, Slobodna Evropa je danas javila da dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterije da bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju.


Prema ovim izvorima Bosna i Hercegovina je poslala nepotpun dokument koji ne odražava sve preporuke Evropske komisije.


Bosna i Hercegovina je propustila rok da blagovremeno pošalje reformsku agendu koja je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz Plana rasta za region, javila je Slobodna Evropa.

 


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI